Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Klasyczne połączenie szpinaku i fety w klasycznych naleśnikach. Prosto, ale jakże smacznie. Same naleśniki są super i wystarczą na porządny obiad, a z dodatkiem pysznego kurczaka i sosu ze świeżych pomidorów stanowią część prawdziwej kulinarnej uczty. Kto jeszcze nie próbował, niech spróbuje koniecznie!

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Farsz szpinakowy z fetą:

  • 1 opakowanie siekanego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 3/4 opakowania sera typu feta
  • pieprz do smaku

Sos ze świeżych pomidorów

  • 1 cebula
  • 1 kg pomidorów lima
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ulubiona mieszanka ziół (np. bazylia i oregano, przyprawa do pomidorów, do spaghetti, fix boloński, świeża pietruszka lub bazylia itp.)

Dodatkowo:

  • naleśniki z ulubionego przepisu
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • filet z piersi kurczaka
  • przyprawa „bazylia z czosnkiem i suszonymi pomidorami”

Naleśniki: Szpinak rozmroź na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fetę. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.

Farsz umieść równomiernie na naleśnikach, które następnie zwiń w roladkę. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj w 180 st. C ok. 20-30 minut. Pod koniec zapiekania posyp naleśniki startym serem żółtym, a po wyłożeniu na talerz posiekaną natką pietruszki.

Sos ze świeżych pomidorów: Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, a następnie pomidory. Gotuj do odparowania większości płynu. Pod koniec gotowania dodaj przecier i dopraw do smaku.

Kurczak i podanie: Kurczaka oczyść i uduś na patelni. Podawaj z naleśnikami i sosem.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*