Klasyczne połączenie szpinaku i fety w klasycznych naleśnikach. Prosto, ale jakże smacznie. Same naleśniki są super i wystarczą na porządny obiad, a z dodatkiem pysznego kurczaka i sosu ze świeżych pomidorów stanowią część prawdziwej kulinarnej uczty. Kto jeszcze nie próbował, niech spróbuje koniecznie!
Farsz szpinakowy z fetą:
- 1 opakowanie siekanego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 3/4 opakowania sera typu feta
- pieprz do smaku
Sos ze świeżych pomidorów
- 1 cebula
- 1 kg pomidorów lima
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: ulubiona mieszanka ziół (np. bazylia i oregano, przyprawa do pomidorów, do spaghetti, fix boloński, świeża pietruszka lub bazylia itp.)
Dodatkowo:
- naleśniki z ulubionego przepisu
- ser żółty
- natka pietruszki
- filet z piersi kurczaka
- przyprawa „bazylia z czosnkiem i suszonymi pomidorami”
Naleśniki: Szpinak rozmroź na patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz fetę. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Farsz umieść równomiernie na naleśnikach, które następnie zwiń w roladkę. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zapiekaj w 180 st. C ok. 20-30 minut. Pod koniec zapiekania posyp naleśniki startym serem żółtym, a po wyłożeniu na talerz posiekaną natką pietruszki.
Sos ze świeżych pomidorów: Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj czosnek, a następnie pomidory. Gotuj do odparowania większości płynu. Pod koniec gotowania dodaj przecier i dopraw do smaku.
Kurczak i podanie: Kurczaka oczyść i uduś na patelni. Podawaj z naleśnikami i sosem.