Leczo z papryką i cukinią

Proste i szybkie danie, które „zrobiło mi się” przez przypadek, gdy zaroiło się u mnie od niewykorzystanej papryki i cukinii. Do leczo można oczywiście dodać również świeże pomidory lub pomidory z puszki, ale tych ja akurat nie miałam. Niemniej poradziłam sobie z koncentratem, co uczyniło moje kulinarne zadanie jeszcze łatwiejszym.

Leczo z papryką i cukinią

  • 2 kiełbasy (użyłam „gospodarza” Henryka Kanii, QAFP)
  • 2 cebule
  • 1.5 czerwonej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • ok. 1-2 szklanki bulionu drobiowego
  • gotowa przyprawa do leczo lub: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra
  • 2 cukinie
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
  • 1/3 puszki kukurydzy

Kiełbasy pokrój na półplasterki. Podsmaż na patelni, do lekkiego zrumienienia i wytopienia tłuszczu. Jeśli chcesz aby Twoje danie było lżejsze, odlej wytopiony tłuszcz. Dodaj posiekaną cebulę, wymieszaj i smaż ok. 2-3 minuty. Następnie dodaj oczyszczoną i pokrojoną na kawałki paprykę. Zalej bulionem drobiowym (lub warzywnym), dopraw do smaku i gotuj ok. 5-7 minut. Dodaj półplasterki cukinii, i gotuj prawie do miękkości. Wmieszaj przecier pomidorowy i jeszcze chwilę duś. Na koniec dorzuć odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki.

Podawaj leczo z ulubionym pieczywem, ryżem lub makaronem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*