W moje ręce wpadła niedawno kolejna książka z serii „Szkoła gotowania” wydawnictwa Jedność (pamiętacie „Kuchnię włoską krok po kroku”?). Tym razem tematem głównym jest… czekolada!
Książka powstała z myślą o smakoszów czekolady, którzy pragną posiąść sztukę czekoladnictwa. Bo przygotowanie własnych musów, pralin, ciast i innych deserów czekoladowych do prawdziwe wyzwanie, ale również wielka radość. Sama wiem ile radości przynosi zrobienie pierwszego fondata czekoladowego, który idealnie się rozpływa czy brownie o wspaniale „mazistej” konsystencji i głębokim smaku. Książka „Szkoła gotowania krok po kroku” dokładnie wyjaśnia zasady pracy z czekoladą, pokazuje wiele trików i daje sporo wskazówek jak uzyskać naprawdę oszałamiający efekt. Pierwsza część książki uczy podstaw – jak wykonać biszkopt, ciasto kruche, ciasto parzone, ganache czekoladowy, trufle czy gęstą domową czekoladę do picia (jeszcze nie udało mi się zrobić naprawdę dobrej, więc przepis jest już na mojej liście „do przygotowania”).
Druga część zdradza natomiast tajniki dekorowania czekoladą – pokazuje metody temperowania, dekorowania z użyciem różnych płyt, liści czy nawet folii bąbelkowej. Efekty ilustrują wspaniałe zdjęcia.
Po mocno rozbudowanym kompleksowym wstępie teoretyczno-praktycznym, znajdziemy wiele przepisów na konkretne desery – najróżniejsze, m.in. na babki i babeczki, ciasta przekładane kremami, bułeczki drożdżowe, makaroniki, batoniki, rozmaite ciasteczka, tartaletki, serniczki, musy.
Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie dlatego ta książka z pewnością jest dobrym pomysłem na prezent. Polecam gorąco!