Ziemniaki a’la Hasselback, czyli ponacinane w poprzek i zapieczone. Aromatyzowane cytryną i świeżym rozmarynem. Do tego fasolka szparagowa zawinięta w boczek. Sama zapiekłabym go raczej w szynce parmeńskiej albo plastrach łososia, ale danie powstało na warsztatach Polskiej Akademii Kulinarnej, więc nie mogłam marudzić. Myślę, że świetnie pasowałoby do tego jajko w koszulce.
- ziemniaki
- cytryna
- świeży rozmaryn
- fasolka szparagowa
- plastry wędzonego boczku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Obierz ziemniaki, przekrój na pół wzdłuż, a następnie ponacinaj je w poprzek, co ok. 2-3 mm. Posmaruj marynatą przygotowaną z oliwy, soku i skórki z cytrynu, posiekanego rozmarynu, soli oraz pieprzu. Zapiekaj ok 30-40 min w 180 st. C.
Fasolkę szparagową zblanszuj w osolonej wodzie. Uformuj pęczki i owiń boczkiem. Zapiekaj wraz z ziemniakami ok. 8 min.
Ziemniaki wyglądają świetnie, ale ja też zrezygnowałabym z boczku na rzecz szynki. 😉
Ulubione ziemniaki mojej rodziny 🙂 Rozmaryn dodaje wyjątkowego smaku 🙂