Ciasto pomarańczowe z całą pomarańczą

To ciasto, które poznałam na warsztatach organizowanych przez Vorwerk Polska, jakieś 3 lata temu. W końcu doczekało się realizacji. Wyszło dokładnie tak jak miało – obłędnie pomarańczowo, co wynika zapewne z zastosowania całej pomarańczy, nie jedynie aromatu.

Przepis na Termomix (Lidlomix) pochodzi z przepisownia.pl

  • 250 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 pomarańcza ze skórką wyparzona pokrojona w ćwiartki
  • 100 g masła lub margaryny
  • 130 g śmietanki 30%
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo, do podania:

  • stopiona czekolada
  1. Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni.
  2. W naczyniu miksującym umieść cukier, jajka i pomarańczę. Mieszaj 3 min / 37 stopni / obr. 5.
  3. Dodaj masło i śmietankę. Mieszaj 5 s / obr. 4.
  4. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Mieszaj 15 s / obr. 3.
  5.  Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 40-50 minut.
  6. My podawaliśmy ciasto z roztopioną czekoladą. Pycha!

 

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*