Zaczynam myśleć o przepisach wielkanocnych, stąd sałatka z jajkami. Myślę, że mogłaby zagościć na świątecznym stole bo jest naprawdę dobra. U mnie pewnie jednak nie zagości, bo nie sądzę, żebym zrobiła ją we Francji. Ale może za rok…
- sałata masłowa, porwana
- ogórek (w plasterkach, ze skórką)
- kukurydza z puszki
- jajka
- jogurt grecki
- sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy
- grzanki sałatkowe z solą morską
Pokrój lub porwij sałatę. Wyłóż na talerz. Dodaj pokrojonego na plasterki ogórka, odsądzoną z puszki kukurydzę oraz plasterki ugotowanego na twardo jajka. Polej sosem sałatkowym przygotowanym na bazie jogurtu greckiego, czosnku i ziół. Udekoruj grzankami.
[…] Obierz ogórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Posól i odsącz z nadmiaru wody. Zetrzyj również rzodkiewkę i połącz warzywa z jogurtem. Dopraw czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, vegetą i ziołami. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem. Do chłodnika dobrze pasują też grzanki crostini (takie jak dodałam do sałatki z jajkiem, ogórkiem i kukurydzą). […]