Zupa z klopsikami, podobnymi do tych, które przygotowywałam z dziećmi na SPOT-owych warsztatach. Te są jednak gotowane, nie smażone i na bazie kurczaka zmielonego w malakserze. Świetnie pasują do tego błyskawicznego a’la krupnika, który gorąco polecam.
- 1 l bulionu drobiowego
- 1/3 szkl. kaszy jęczmiennej mazurskiej
- mrożone warzywa – mieszanka wiosenna (głównie marchewka; inne zidentyfikowane: pietruszka, groszek, fasolka szparagowa, brukselka, kalafior) + kukurydza z puszki
- klopsiki drobiowe (150 g filetu z kurczaka, 1/3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, pieprz, 1 łyżka bułki tartej)
- suszony majeranek
- 1 łyżka kaszy manny
Do gotującego się bulionu wsyp kaszę jęczmienną. Po ok. 5 min dodaj warzywa i gotuj jeszcze ok. 10-15 min. Pod koniec gotowania dodaj klopsiki. Dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Dla bardziej gęstej konsystencji możesz też dodać kaszę manną.
Uwielbiam takie zupki! Przypomina mi sie dzieciństwo 🙂
ps.
Gratuluje wygranej w konkursie 🙂