Ciasto „magiczna fasolka”, czyli brownie z czerwoną fasolą

Dziś placuszek jakiego jeszcze nie było – brownie z fasoli. To wilgotne i bardzo czekoladowe w smaku ciasto z nietypowym składnikiem jakim jest czerwona fasola z puszki, która zastępuje mąkę. Próbowaliśmy je niedawno z M. na warsztatach organizowanych przez firmę Vorwerk i bardzo nam posmakowało. Przepis znalazłam na stronie przepisownia.pl. Okazuje się, że jego oryginał jest hitem na australijskiej „Przepisowni”!

http://www.recipecommunity.com.au/baking-sweet-recipes/magic-bean-chocolate-cake/25751

Ja piekłam to ciasto w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20×35 cm i na takie wymiary podaję czas pieczenia. Można oczywiście użyć keksówkę lub foremki do muffinów odpowiednio wydłużając (do 40-50 minut) i skracając (do ok. 20 minut) czas pieczenia.

Podobno masło można zastąpić olejem, a czerwoną fasolę białą fasolą. Dodatek orzechów, kremu śmietanowego, śmietankowo-jogurtowego lub konfitury powinien się sprawdzić. Ja jednak tych wariantów nie wypróbowałam.

Dodałam natomiast ganasz czekoladowy. I truskawki do serwowania. A po raz pierwszy serwowałam „magiczną fasolkę” Emi i Paulince (jako jej urodzinowe ciacho), obok risotto ze szparagami i bobem oraz kurczaka pieczonego w całości. Aranżacje talerzy są właśnie ich. No i oczywiście mojego M., który postawił na styl ascetyczny 😉

Brownie z fasoli

Składniki na ciasto czekoladowe:

  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka gorącej wody
  • 420 g czerwonej fasoli z puszki*, przepłukanej i odsączonej – to nieco mniej niż 2 puszki
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (kupionego w Marks&Spencer, nie aromatu)
  • 5 jajek
  • 125 g masła
  • 180 g cukru
  • 70 g ciemnego kakao, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  1. Nastaw piekarnik na 170 st. C. Dno formy do pieczenia (u mnie naczynie żaroodporne 20 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Kawę zaparz w 1 łyżeczce gorącej wody.
  3. Do naczynia miksującego włóż fasolę, kawę, ekstrakt waniliowy i 1 jajko. Wszystko zblenduj na gładkie purre. W Thermomix 2 x obr.7 / ok. 30 s. Przełóż masę do innego naczynia.
  4. W naczyniu miksującym utrzyj masło z cukrem – w TM 30 s/ obr. 5.
  5. Dodaj pozostałe 4 jaja i ubijają 20 s / obr. 4.
  6. Dodaj puree z fasoli, zmiksuj 5 s / obr. 4.
  7. Dodaj kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i blenduj 10 s /obr. 4.
  8. Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 35 minut.
  9. Podawaj np. z ganaszem i truskawkami. Dobrze będzie pasować także niskosłodzona konfitura (ciasto nie jest zbyt słodkie), bita śmietana itp.

Składniki na ganasz czekoladowy:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 g śmietanki 30%
  1. Do naczynia miskującego włóż czekoladę połamaną na kostki. Posiekaj 10 s / obr. 8. Zgarnij ze ścianek.
  2. Dodaj śmietankę. Wymieszaj 2 minuty / 50 st. C / obr. 3. Możesz od razu użyć, jako sos czekoladowy na ciepło. Możesz też podawać na zimno. Najlepiej po lekkim ubiciu – 2 minuty / obr. 3 / motylek.
Brownie z fasoli
Emi i jej deser 🙂
Brownie z fasoli
Aranżacja Emi 🙂
Brownie z fasoli
Paulinka i jej deser 🙂
Brownie z fasoli
Aranżacja Paulinki 🙂
Brownie z fasoli
Aranżacja Marka 🙂

DSC_7827-a-1024

DSC_7826-a-1024

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*