Dziś placuszek jakiego jeszcze nie było – brownie z fasoli. To wilgotne i bardzo czekoladowe w smaku ciasto z nietypowym składnikiem jakim jest czerwona fasola z puszki, która zastępuje mąkę. Próbowaliśmy je niedawno z M. na warsztatach organizowanych przez firmę Vorwerk i bardzo nam posmakowało. Przepis znalazłam na stronie przepisownia.pl. Okazuje się, że jego oryginał jest hitem na australijskiej „Przepisowni”!
http://www.recipecommunity.com.au/baking-sweet-recipes/magic-bean-chocolate-cake/25751
Ja piekłam to ciasto w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 20×35 cm i na takie wymiary podaję czas pieczenia. Można oczywiście użyć keksówkę lub foremki do muffinów odpowiednio wydłużając (do 40-50 minut) i skracając (do ok. 20 minut) czas pieczenia.
Podobno masło można zastąpić olejem, a czerwoną fasolę białą fasolą. Dodatek orzechów, kremu śmietanowego, śmietankowo-jogurtowego lub konfitury powinien się sprawdzić. Ja jednak tych wariantów nie wypróbowałam.
Dodałam natomiast ganasz czekoladowy. I truskawki do serwowania. A po raz pierwszy serwowałam „magiczną fasolkę” Emi i Paulince (jako jej urodzinowe ciacho), obok risotto ze szparagami i bobem oraz kurczaka pieczonego w całości. Aranżacje talerzy są właśnie ich. No i oczywiście mojego M., który postawił na styl ascetyczny 😉
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1 łyżeczka kawy instant
- 1 łyżeczka gorącej wody
- 420 g czerwonej fasoli z puszki*, przepłukanej i odsączonej – to nieco mniej niż 2 puszki
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (kupionego w Marks&Spencer, nie aromatu)
- 5 jajek
- 125 g masła
- 180 g cukru
- 70 g ciemnego kakao, niesłodzonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- Nastaw piekarnik na 170 st. C. Dno formy do pieczenia (u mnie naczynie żaroodporne 20 x 35 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
- Kawę zaparz w 1 łyżeczce gorącej wody.
- Do naczynia miksującego włóż fasolę, kawę, ekstrakt waniliowy i 1 jajko. Wszystko zblenduj na gładkie purre. W Thermomix 2 x obr.7 / ok. 30 s. Przełóż masę do innego naczynia.
- W naczyniu miksującym utrzyj masło z cukrem – w TM 30 s/ obr. 5.
- Dodaj pozostałe 4 jaja i ubijają 20 s / obr. 4.
- Dodaj puree z fasoli, zmiksuj 5 s / obr. 4.
- Dodaj kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i blenduj 10 s /obr. 4.
- Ciasto przelej do foremki i wstaw do piekarnika na ok. 35 minut.
- Podawaj np. z ganaszem i truskawkami. Dobrze będzie pasować także niskosłodzona konfitura (ciasto nie jest zbyt słodkie), bita śmietana itp.
Składniki na ganasz czekoladowy:
- 100 g czekolady deserowej
- 80 g śmietanki 30%
- Do naczynia miskującego włóż czekoladę połamaną na kostki. Posiekaj 10 s / obr. 8. Zgarnij ze ścianek.
- Dodaj śmietankę. Wymieszaj 2 minuty / 50 st. C / obr. 3. Możesz od razu użyć, jako sos czekoladowy na ciepło. Możesz też podawać na zimno. Najlepiej po lekkim ubiciu – 2 minuty / obr. 3 / motylek.
o, to są te brownie, o których mówiłaś ostatnio, prawda?
miłe są takie kreatywne spotkania – ładne aranżacje 😉
Tak, tak, to to ciasto. Miałam zrobić i zrobiłam!