Pyszne, delikatne polędwiczki w aromatycznym, pieczeniowo-ziołowym sosie. Niebo w gębie. Świetnie smakowały zarówno w towarzystwie ziemniaków i surówki z czerwonej kapusty, jak i makaronu oraz buraczków.
Prezentowany sos majerankowy to jeden z moich bardziej udanych. Trochę przypomina taki tradycyjny, ciemny sos, ale jest od niego znacznie lżejszy. Nie ma w nim ani masła ani śmietany. Smak i kolor nadaje mu ciemny sos sojowy, bulionetka i oczywiście zioła.
- polędwica wieprzowa
- sos vinaigrette
- bulionetka wołowa
- sos sojowo-grzybowy
- majeranek świeży i suszony
- świeżo mielony pieprz
- zawiesina mąki i wody
Pokrój polędwicę na plasterki ok. 1 cm grubości. Zamarynuj w sosie vinaigrette (kilka godzin). Podsmaż na suchej patelni lub niewielkiej ilości oliwy. Dodaj wodę oraz bulionetkę. Dopraw pieprzem, majerankiem i sosem sojowym, próbując co jakiś czas. Nie dodawaj soli – bulionetka i sos sojowy zawierają jej sporo. Zagęść sos zawiesiną mąki i wody. Podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem i dowolną surówką/gotowanymi warzywami.