Vinaigrette – przepis podstawowy

Najbardziej typowy, francuski vinaigrette zawiera zwykle szalotkę, ocet z czerwonego wina oraz musztardę Dijon. Ale jest też wiele innych wariacji na temat tego sosu sałatkowego, które można znaleźć np. na vinaigretterecipe.com.

Inne dodatki: czosnek, suszone pomidory, sok z cytryny, zioła, np: tymianek, estragon, bazylia, natka pietruszki, szczypiorek, oliwa truflowa, z chilli lub inna aromatyzowana

Vinaigrette - przepis podstawowy

Klasyczne proporcje, wg Cooking Light i filmiku epicurious techniques:

  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 6 łyżek oliwy lub oleju

Wymieszaj ocet z musztardą, solą i pieprzem. Ubijając trzepaczką, powoli dodawaj oliwę, tak by powstał sos o jednolitej, gładkiej konsystencji.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*