Krucha tarta z sezonowymi warzywami i kurczakiem upieczona przez uczestników prowadzonego przeze mnie Obozu Kuchni Artystycznej. Składniki nadzienia można z powodzeniem zastąpić jakimikolwiek innymi – np. łososiem, papryką, groszkiem itp.
Kruche ciasto do tarty:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 3-5 łyżek zimnej wody
Nadzienie:
- filet z piersi kurczaka
- olej do smażenia
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka
- brokuły
- bób
- kukurydza z puszki
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki
- 3 jajka
Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło i mąkę z solą. Stopniowo dodawaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 1/2 h. Następnie wylep nim formę do tarty. Spód podziurkuj widelcem i podpiecz w 180°C ok. 10 minut.
Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż wraz z przyprawami. Bób i brokuły ugotuj na półtwardo (ok. 15 minut). Mięso i warzywa wyłóż na podpieczone kruche ciasto. Dodaj kukurydzę. Zalej całość mieszaniną mleka, śmietanki i jajek, doprawioną solą i pieprzem.
Piecz w 180°C do ścięcia jajka i zarumienienia wierzchu.