Tarta z kurczakiem, brokułami i bobem

Krucha tarta z sezonowymi warzywami i kurczakiem upieczona przez uczestników prowadzonego przeze mnie Obozu Kuchni Artystycznej. Składniki nadzienia można z powodzeniem zastąpić jakimikolwiek innymi – np. łososiem, papryką, groszkiem itp.

Tarta z kurczakiem, brokułami i bobem

Kruche ciasto do tarty:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 100 g masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3-5 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

  • filet z piersi kurczaka
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka
  • brokuły
  • bób
  • kukurydza z puszki
  • 100 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 3 jajka

Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło i mąkę z solą. Stopniowo dodawaj wodę. Uformuj kulę z ciasta i wstaw do lodówki na co najmniej 1/2 h. Następnie wylep nim formę do tarty. Spód podziurkuj widelcem i podpiecz w 180°C ok. 10 minut.

Kurczaka oczyść i pokrój w kostkę. Podsmaż wraz z przyprawami. Bób i brokuły ugotuj na półtwardo (ok. 15 minut). Mięso i warzywa wyłóż na podpieczone kruche ciasto. Dodaj kukurydzę. Zalej całość mieszaniną mleka, śmietanki i jajek, doprawioną solą i pieprzem.

Piecz w 180°C do ścięcia jajka i zarumienienia wierzchu.

Tarta z kurczakiem, brokułami i bobem

Tarta z kurczakiem, brokułami i bobem

Tarta z kurczakiem, brokułami i bobem

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*