Uproszczona wersja popularnego ciasta, albo raczej zbioru różnych ciast, o nazwie Smerfetka. Z niebieską galaretką, którą użyłam niedawno do tęczowych kruchych ciasteczek. Pianka bardzo fajnie smakowała z waniliowymi markizami Hit (nie rozmiękły po zalaniu mokrą masą) i świeżymi truskawkami.
Polecam też podobny deser – cytrynowe ptasie mleczko.
- 1 niebieska galaretka (u mnie o smaku Blue Curacao)
- 1 szklanka wody
- 330-ml kubek śmietanki kremówki
- 1 śmietan-żel
- 5 łyżek syropu Blue Curacao
- opcjonalnie na spód: markizy
- do podania: wiórki, kokosowe, truskawki, jagody, maliny
Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij ze śmietan-żelem na sztywną masę, pod koniec dodając syrop. Dodaj do masy przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj. Wylej do foremki wyłożonej markizami, filiżanek lub pucharków. Deser podawaj po schłodzeniu. Na przykład z wiórkami kokosowymi i świeżymi truskawkami.
Prezentuje się pysznie – i tak na pewno smakuje, uwielbiam takie lekkie, słodkie pianki 😉 I jaki śliczny kolor 🙂
Na takie upalne dni to na pewno dobra deserowa opcja:)
ten kolorek mnie zachwyca 😀
Ale bajkowa ta pianka!