Lazurowa pianka

Uproszczona wersja popularnego ciasta, albo raczej zbioru różnych ciast, o nazwie Smerfetka. Z niebieską galaretką, którą użyłam niedawno do tęczowych kruchych ciasteczek. Pianka bardzo fajnie smakowała z waniliowymi markizami Hit (nie rozmiękły po zalaniu mokrą masą) i świeżymi truskawkami.

Polecam też podobny deser – cytrynowe ptasie mleczko.

  • 1 niebieska galaretka (u mnie o smaku Blue Curacao)
  • 1 szklanka wody
  • 330-ml kubek śmietanki kremówki
  • 1 śmietan-żel
  • 5 łyżek syropu Blue Curacao
  • opcjonalnie na spód: markizy
  • do podania: wiórki, kokosowe, truskawki, jagody, maliny

Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij ze śmietan-żelem na sztywną masę, pod koniec dodając syrop. Dodaj do masy przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj. Wylej do foremki wyłożonej markizami, filiżanek lub pucharków. Deser podawaj po schłodzeniu. Na przykład z wiórkami kokosowymi i świeżymi truskawkami.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*