Placki z dedykacją dla Natalii 🙂
Są genialne! Do ich stworzenia zainspirowała mnie autorka bloga Tylko Spróbuj. Połączenie lekko ostrej kalarepki i słodkawej marchewki jest naprawdę godne polecenia. Do placuszków świetnie pasowała śmietana i koperek. Na kilka nałożyłam też wędzonego pstrąga. Taki zestaw również był dobry, aczkolwiek ryba trochę przygłuszała smak warzyw.
Składniki na ok. 8 placuszków:
- 1 duża kalarepa
- 1 marchewka
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej
- sól, pieprz
- do podania: śmietana, jogurt, twarożek, koperek, szczypiorek, łosoś, pstrąg, itp.
Obierz i umyj warzywa. Zetrzyj na drobnych oczkach. Wymieszaj z jajkiem, mlekiem, mąką i przyprawami. Smaż cienkie placuszki na niewielkiej ilości tłuszczu lub na suchej patelni. Serwuj ze śmietaną, jogurtem lub twarożkiem i ulubionymi ziołami.
Hm. Podobają mi się:P
O, takie nietypowe! Muszą być smakowite.
No to już mam dwa kalarepkowe przepisy do wypróbowania. Tylko czekać aż warzywka wyrosną w końcu na działce 🙂
Rzeczywiście wyglądają i pewnie smakują wyśmienicie, pozdrawiam 🙂
No proszę zdrowo i ciekawie 🙂
Placki z kalarepy! Od dłuższego czasu chciałam zrobić coś wiosennego, ale zaraz innego – po prostu wypróbować coś nowego. Jutro lecę po kalarepę! 🙂
Pozdrowienia z Przyjaźni 😉
Cudne;)
Witam. Czym moge zastąpić (jaką mąką) tę orkiszową?
Proszę o odpowiedź na email.
Orkisz to rodzaj pszenicy, więc mąkę orkiszową, z powodzeniem możesz zastąpić taką najzwyklejszą, pszenną. Tortową, wrocławską, poznańską. Każda będzie ok. Odpowiedź wysłałam również na maila. Pozdrawiam.
Przepis zapowiada sie niezle. Wszystkie skladniki w gotowosci. Jutro zrobie mojemu dziecku, to najlepszy na swiecie moj wlasny krytyk kulinarny:-) pozdrawiam
Życzę powodzenie i czekam na opinię najlepszego na świecie krytyka 🙂
Szybkie, pyszne, zdrowe czyli wszystko co uwielbiam. Jem właśnie na śniadanie, dodałam tylko sosu słodko-pikantnego do środka i są cudne, słodkawe, lekko pikantne. Polecam szczerze, super przepis!