Spaghetti aglio, olio e peperoncino

Włoska klasyka – makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczkami chilli. Przepis improwizowany na podstawie eHow oraz The Foodist.

  • 300 g spaghetti*
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • świeżo mielone płatki chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, świeżo mielony pieprz

Inne opcjonalne dodatki: suszone pomidory, kapary, orzeszki pinii

Ugotuj makaron. W międzyczasie podsmaż na oliwie rozgnieciony w prasce czosnek. Wmieszaj spaghetti, natkę, płatki chilli, sól i pieprz.

Uważaj żeby nie spalić czosnku. Gdy będzie mocno brązowy przed ugotowaniem makaronu można zalać oliwę wodą z makaronu. Niektóre przepisy wskazują na takie właśnie przygotowanie sosu.

* Można ugotować go w wodzie z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, tak jak tutaj.

Wersja przygotowana z Arturem Polkowskim w ramach Student Kontra Kuchnia (30.12.2011):

  • makaron, suszone pomidory, oliwa, czosnek, świeża papryczka chilli, pietruszka, sól, parmezan

Moja wersja podobnego makaronu, chociaż to już nie klasyczne aglio, olio e peperoncino:

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*