Włoska klasyka – makaron spaghetti z czosnkiem, oliwą i papryczkami chilli. Przepis improwizowany na podstawie eHow oraz The Foodist.
- 300 g spaghetti*
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- świeżo mielone płatki chilli
- pęczek natki pietruszki
- sól, świeżo mielony pieprz
Inne opcjonalne dodatki: suszone pomidory, kapary, orzeszki pinii
Ugotuj makaron. W międzyczasie podsmaż na oliwie rozgnieciony w prasce czosnek. Wmieszaj spaghetti, natkę, płatki chilli, sól i pieprz.
Uważaj żeby nie spalić czosnku. Gdy będzie mocno brązowy przed ugotowaniem makaronu można zalać oliwę wodą z makaronu. Niektóre przepisy wskazują na takie właśnie przygotowanie sosu.
* Można ugotować go w wodzie z kostką do makaronu, ryżu i ziemniaków Knorr, tak jak tutaj.
Wersja przygotowana z Arturem Polkowskim w ramach Student Kontra Kuchnia (30.12.2011):
- makaron, suszone pomidory, oliwa, czosnek, świeża papryczka chilli, pietruszka, sól, parmezan
Moja wersja podobnego makaronu, chociaż to już nie klasyczne aglio, olio e peperoncino:
- makaron, kurczak (wędzony lub w postaci klopsików), suszone pomidory z kaparami, Fit-up Przyprawa do makaronów z dodatkiem błonnika i suszonych pomidorów, pietruszka, parmezan
[…] upiekło mi się trochę dużo i starczyło go aż na 3 obiady. Ale każdy był inny. Drugi ze spaghetti aglio, olio e pepperoncino, a trzeci z pyzami i sosem przyrządzonym na bazie płynu z woreczka do pieczenia oraz surówką z […]