Placki z zielonego groszku

Szybciutkie placki zaserwowane mamie na drugie śniadanie. Nieco podobne do placków z kukurydzy, które niedawno miałam okazję poznać. Idealnie pasowały do wyrazistej w smaku fety i pomidorków z cebulką. Odgrzewane z żółtym serem, w towarzystwie ketchupu i sałatki lazurowej z ogórkiem i wędzonym kurczakiem też były smaczne.

  • 2 szklanki mrożonego groszku (300 g)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do podania np. ser feta z jogurtem i sałatka z pomidorów

Ugotuj groszek w osolonej wodzie. Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz z ugotowanym groszkiem. Smaż placuszki na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Podawaj z serem feta wymieszanym z gęstym jogurtem naturalnym. Opcjonalnie również z dowolną świeżą sałatką, np. z pomidorów.

Inną ciekawą wersję placków/kotletów z groszku znalazłam tutaj. Myślę, że jest warta przetestowania w przyszłości.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*