Bardzo proste danie, które przyrządzałam na warsztatach Polskiej Akademii Kulinarnej. Miało być z żabnicą, ale tej zabrakło, więc zastąpił ją łosoś. Smakował typowo, jak łosoś. Ale ziemniaki zwyczajne już nie były bo nabrały przyjemnego aromatu dzięki kuminowi. W mojeje opinii gwoździem programu była jednak rukola z groszkiem i winem. Polecam jako niecodzienny dodatek obiadowy. Do przygotowania w dosłownie 5 min.
- 200 g łososia
- 1 dymka
- 1 duży ziemniak
- 1 mała papryka
- 60 ml białego wina
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- pół łyżeczki kuminu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- rukola
- groszek mrożony
- białe wino do podlania rukoli
FIlet z łososia pokrój na ok. 2 cm kostki. Oprusz solą i pieprzem, opanieruj w mące i podsmaż na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekany czosnek, dymkę, kumin, a następnie podlej winem. Dodaj ziemniaki i paprykę. Duś ok. 20 min pod przykryciem, dolewając w razie potrzeby trochę wody. Wyjmij rybę, a sos zredukuj na dużym ogniu.
Rozmrożony groszek wrzuć na rozgrzaną oliwę. Smaż ok. 3 min. Dodaj rukolę, podlej winem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj wraz z rybą, ziemniakami i sosem.
Szybkie, a wygląda naprawdę wspaniale!
Buziale!
[…] rybą lub owocami morzaZakochałam się ostatnio w połączeniu rukoli i groszku (patrz: przepis na łososia z rukolą i zielonym groszkiem). Tym razem wymieszałam te warzywa z kukurydzą i tuńczykiem z puszki. Oraz makaronem w wersji […]