Podczas ostatniej pierogowej akcji powstały nie tylko pierogi z wątróbką i majerankiem, ale także z serem. W wersji lekko egzotycznej – ze skórką limonki, podawane z physalis. Jest to ciekawy, malutki owoc o pomarańczowej barwie, zwany inaczej wiśnią peruwiańską lub miechunką. W smaku delikatny, słodki z lekko kwaśną nutą. Doskonały z limonkowym farszem, który świetnie nada się również do naleśników.
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Farsz z twarogowo-limonkowy:
- 500 g śmietankowego sera twarogowego
- 1 łyżka śmietany
- skórka starta z 3 limonek
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki cukru
- + owoce physalis
Podgrzej mleko do ok. 60-70 st. C. Wymieszaj z mąką i wyrób ciasto.
Ser wymieszaj ze śmietaną, sokiem i skórką z limonki. Dosłodź do smaku. Wykładaj porcje farszu na koła wycięte z pierogowego ciasta. Zalep brzegi w ulubiony sposób. Gotuj we wrzątku ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Podawaj np. z owocami physalis.
Ciekawe połączenie…:)!
Zapewniam, że udane. Smakowało nawet moim konserwatywnym rodzicom 🙂
Kasiu, świetne.. jestem ich niezmiernie ciekawa..
[…] pierogi z serem i limonką […]