Pierogi z serem i limonką

Podczas ostatniej pierogowej akcji powstały nie tylko pierogi z wątróbką i majerankiem, ale także z serem. W wersji lekko egzotycznej – ze skórką limonki, podawane z physalis. Jest to ciekawy, malutki owoc o pomarańczowej barwie, zwany inaczej wiśnią peruwiańską lub miechunką. W smaku delikatny, słodki z lekko kwaśną nutą. Doskonały z limonkowym farszem, który świetnie nada się również do naleśników.

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli

Farsz z twarogowo-limonkowy:

  • 500 g śmietankowego sera twarogowego
  • 1 łyżka śmietany
  • skórka starta z 3 limonek
  • sok z 1 limonki
  • 2 łyżki cukru
  • + owoce physalis

Podgrzej mleko do ok. 60-70 st. C. Wymieszaj z mąką i wyrób ciasto.

Ser wymieszaj ze śmietaną, sokiem i skórką z limonki. Dosłodź do smaku. Wykładaj porcje farszu na  koła wycięte z pierogowego ciasta. Zalep brzegi w ulubiony sposób. Gotuj we wrzątku ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Podawaj np. z owocami physalis.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*