Mocno orzechowe i mocno czekoladowe ciastka, podobne do moich rajskich ciasteczek ze słonecznikiem. Łatwe w przygotowaniu i można je długo przechowywać.
Ciasto:
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 1 szczypta sody
- 1 łyżeczka kawy instant
- 2/3 szklanki cukru Muscovado
- 1.5 łyżki kakao
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 100 g czekolady deserowej
Masa orzechowa:
- 50 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
Wymieszaj w malakserze mąkę, sodę, kawę, kakao, cukier i masło. Następnie dodaj jajko oraz jogurt. Uformuj jednolite ciasto, wgniatając kawałki czekolady. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Wyłóż do formy tortowej (najlepiej 3/4 porcji) i piecz ok. 10-15 min w 180 st. C. W międzyczasie przygotuj masę karmelową. Rozpuść masło, dodaj cukier, miód i jogurt grecki. Wsyp orzechy, wymieszaj, a następnie przenieś na podpieczony spód. Piecz jeszcze ok. 20 min, do czasu aż orzechy staną się złotobrązowe.
—
CHOCOLATE PEANUT CARAMEL BARS
Dough:
- 1.5 cup flour
- pinch salt
- coffee powder
- 2/3 cup Muscovado sugar
- 1.5 tbsp cocoa powder
- 100 g butter
- 1 egg
- 2tbsp greek yoghurt
- 100 g semi-sweet chocolate
Peanut-caramel topping:
- 50 g butter
- 1/2 cup sugar
- 1 tbsp honey
- 2 tbsp Greek yoghurt
- 2 cup unsalted peanuts
Pulse in a cooking chef flour, soda, coffee, cocoa and butter. Add the egg and yoghurt. Form uniform dough, kneadin in chocolate chunks. Place into a fridge for at leat 30 minutes. Transfer a a baking tray and bake for 10-15 min in 180 degrees C. In the meantime prepare caramel topping. Melt the butter, add sugar, honey and Greek yoghurt. Combine with peanuts. Pour the mixture on the pre-baked dough. Bake 20 minutes until the peanuts get golden-brown.
Kasiu, jak słodko dziś u Ciebie!
A dostanę takiego batonika? :p
Niebiańskie ciacho !! 🙂
Idealny baton do jutrzejszej porannej kawy, aby zneutralizować poniedziałkowy stres:)
Jestem fanką orzechów, czekolady i karmelu, czyli moje smaki:)
Na pewno dostarczą Ci pozytywnej energii na dobry początek dnia!
Uwielbiam takie batoniki, nadają się na każdą porę dnia i nocy:-)
Wspaniały! Idelany! Przepis zapisuję!
Te rajskie ciasteczka pokochałam, myślę że i z tymi byłoby podobnie 🙂
[…] Poniższy przepis jest kontrolowaną improwizacją, na którą pozwoliłam sobie po lekturze notatek z opisami moich wcześniejszych doświadczeń z: rajskimi ciasteczkami ze słonecznikiem i czekoladowymi batonikami z fistaszkami w karmelu. […]