W Krainie Smaku

Marmurkowe ciasteczka owsiane z fiołkami

Ciasteczka owsiane, to te w środku, obok czekoladowych z fiołkami i kruchych z wodą różaną. Dodałam do nich kawałki czekolady, które nieco się roztopiły dając marmurkowy efekt. Przepis jest praktycznie taki sam jak na ciasteczkach z fiołkami i białą czekoladą. Zmieniłam jedynie rodzaj czekolady. Niemniej smak i wygląd ciastek dość diametralnie się zmienił.

Przepis na ok. 20 szt.

Roztop masło. Dodaj cukier i chwilę przestudź. Wmieszaj jajko, tak by powstała gładka  masa. Następnie dodaj mąkę z sodą i płatkami owsianymi. Na koniec wmieszaj pokrojoną na kawałki czekoladę i posiekane kwiaty. Poczekaj 3-5 min aż ciasto lekko zgęstnieje. Wykładaj porcjami na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min w 180 st. C.