Ciasteczka owsiane, które piekłam razem z ciasteczkami kokosowo-pomarańczowymi na świąteczne prezenty. Wyszły baaardzo sezamowe, ale nie tak twarde jak kupowane w sklepie sezamki. Same w sobie pyszne, ale M. przełożył je dodatkowo Nutellą by były jeszcze lepsze.
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru Demerara
- 1 jajko
- 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 szklanki sezamu
Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, a następnie mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj ekstrakt i sezam. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Wykładaj niewielkimi porcjami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 min w temperaturze 180 st. C. Po przestudzeniu możesz przełożyć ciasteczka Nutellą.
porywam ciasteczko :]