Ciasteczka owsiane z sezamem

Ciasteczka owsiane, które piekłam razem z ciasteczkami kokosowo-pomarańczowymi na świąteczne prezenty. Wyszły baaardzo sezamowe, ale nie tak twarde jak kupowane w sklepie sezamki. Same w sobie pyszne, ale M. przełożył je dodatkowo Nutellą by były jeszcze lepsze.


  • 100 g masła
  • 3/4 szklanki cukru Demerara
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki sezamu

Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, a następnie mąkę wymieszaną z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Wmieszaj ekstrakt i sezam. Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 30 min. Wykładaj niewielkimi porcjami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10-15 min w temperaturze 180 st. C. Po przestudzeniu możesz przełożyć ciasteczka Nutellą.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*