Pizza na razowym spodzie do której przygotowania zainspirowała mnie informacja o portalu foodpanda.pl. Zajrzałam co to jest i przekonałam się, że służy do zamawiania jedzenia na wynos. Nieszczególnie mnie to interesuje, ale z ciekawości wpisałam swój adres. Wyświetliło mi się menu restauracji Fit Food. Nie wiedziałam nawet i istnieniu takiej w mojej okolicy! Okazuje się, że mają całkiem ciekawą ofertę. Wszystkie pizze są u nich na razowym spodzie, podobnie jak pierogi czy tortille. Na pewno kiedyś je spróbuję, ale wcześniej postanowiłam zrobić własną pełnoziarnistą pizzę. Na cieście z przepisu na chleb bez wyrabiania, który niedawno tak zachwalałam. Wyszedł bardzo dobrze, ale oczywiście nie tak puszysty jak choćby ten spód do pizzerinek, zrobiony wyłącznie z białej mąki. Jako dodatki użyłam kurczaka (w przyprawie cytrynowo-koperkowej, jednej z moich ulubionych), pieczonego łososia, kiełbasę krakowską, suszone pomidory, kukurydzę i groszek.
Ciasto na pizzę bez wyrabiania:
- 1.5 szklanki mąki pszennej graham
- 1,5 szklanki mąki pszennej 850
- 75 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1.5 szklanki wody
Dodatki:
- filet z kurczaka lub pieczony łosoś lub kiełbasa krakowska
- suszone pomidory
- kukurydzę
- groszek
- tarta mozzarella
- zioła do pizzy, przyprawa do kurczaka łagodnego z cytryną i koperkiem Knorr
- sos pomidorowy
W dużej misce wymieszaj mąkę z rozkruszonymi drożdżami i solą. Dodaj wodę i wymieszaj. Przykryj folią spożywczą lub lnianą ściereczką. Pozostaw na 12-18 godzin w temperaturze pokojowej. Obsyp ciasto delikatnie mąką i wyłóż na blaszkę (u mnie taką dużą, dołączoną do piekarnika). Odstaw do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
W międzyczasie przygotuj dodatki. Pokrój kurczaka i podsmaż z ulubioną przyprawą. Suszone pomidory pokrój na kawałki, a kukurydzę i groszek odsącz z zalewy. Wyłóż na pizzę. Piecz w 200 st. C ok. 20 minut pod koniec posypując serem. Podawaj z sosem pomidorowym.
[…] wydarzeniaDrukujPozostałam w klimacie dań z dodatkiem mąki razowej i po ostatniej pizzy razowej bez zagniatania, stworzyłam kopytka. Miały to być zwyczajne szagówki, nieekspermentalne, z gotowym pesto rosso […]
Przecież to nie jest pizza – prawdziwą pizze robi się z mąki typu 00. 😉
Dodatkowo pizzę piecze się w wyższej temperaturze (300-350 stopni) i tak krótko jak to jest możliwe, więc jeśli domowy piekarnik daje maksymalnie 250 stopni, to należy to wykorzystać.