W tym roku przygotowywanie pierniczków odbyło się dwa razy. Pierwszy raz w szkole Cioci Emi, potem w domu, też z Ciocią Emi. Poniżej przepis na pierniczki „szkolne”. W domu piekłyśmy pierniczki z przepisu Mamy. Wyszły nam malutkie bo używałyśmy foremek Play Dough 😉 Piekłyśmy 8 minut co okazało się za dużo i trzeba było pierniczki „zmiękczać” w puszcze z jabłkiem.
Składniki na około 55 pierniczków:
• 300 g mąki pszennej
• 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
• 2 duże jajka
• 13 dag cukru pudru
• 10 dag masła, roztopionego
• 10 dag miodu
• 1 łyżka przyprawy do piernika
• 1 łyżka kakao
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może
być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką
(tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na
blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180oC przez około 8 –
10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.