Pyszny pasztet (smakował nawet tacie) inspirowany przepisem który mama otrzymała od p. Smoczyńskiej. Podobny znalazłam również na blogu W Kuchennym Oknie. W mojej wersji znalazło się mniej jajek i oleju, a więcej cukinii. Bułkę tartą można zastąpić kaszą manną, tak jak tutaj.
- 2 ciasno upakowane szklanki startej cukinii
- 2 marchewki
- 200 g sera żółtego
- 2 małe cebulki
- 1,5 szkl. bułki tartej
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki Vegety
- świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki
Zetrzyj cukinię, marchewkę i żółty ser. Cebulę pokrój w kostkę. Połącz z bułką tartą, żółtkami, olejem (żeby się lepiej mieszało), przyprawami i pietruszką. Ubij białka i dodaj do masy. Piecz w foremce keksowej ok. 1h w 170 stopniach. Podawaj np. z ketchupem.
[…] żółtyDrukujMała improwizacja, na wzór stworzonego jakiś czas temu pasztetu z cukinii. Jak dla mnie rewelacja. Seler w takiej postaci, wg mnie, jest […]