Nigdy nie lubiłam owoców w daniach wytrawnych. Ale niedawno mama Artura poczęstowała mnie sałatką z jabłkiem, selerem naciowym oraz orzechami. I… była naprawdę dobra. Stwierdziłam, że może czas przekonać się do tego typu połączeń. Zaczęłam od klasycznego zestawu – sałata, ser, truskawki. Muszę przyznać, że całkiem mi to smakowało. Ech, świat stanął na głowie. Ja, sałata i truskawki! Tego jeszcze nie było…
- bukiet sałat z roszponką
- ogórek zielony
- ser feta w kostkach
- truskawki
- balsamiczny sos vinaigrette (2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 6 łyżek oliwy z oliwek)
Wyłóż bukiet sałat na półmisek. Dodaj plasterki ogórka, odsączony z zalewy ser feta oraz pokrojone w ósemki truskawki. Polej balsamicznym vinaigrette, wykonanym wg opisu zamieszczonego w przepisie na klasyczny vinaigrette.