Serniczek z niemielonego twarogu, na kruchym cieście, z bezą i brzoskwiniami. Przepis z zeszytu Mamy.
Półkruche ciasto (na dużą blaszkę):
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżki cukru*
- 5 żółtek
- 250 g margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 3 kostki sera półtłustego (750 g)
- 125 g margaryny
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżka kaszy manny
Nadzienie i beza*:
- 1 puszka brzoskwiń
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
* Można dać więcej bo ciasto nie wychodzi zbyt słodkie.
Szybko zagnieć ciasto półkruche, łącząc składniki na stolnicy lub w malakserze. Wstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
Utrzyj margarynę z cukrem w misie miksera. Dodaj jajka. Gdy się połączą dodawaj stopniowo ser. Na koniec wmieszaj budyń i kaszę manną.
Połowę ciasta umieść w zamrażalniku. Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Drugą połowę ciasta rozkrusz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (20 x 30 cm). Wylej masę serową, wyłóż pokrojone w plasterki brzoskwinie. Przykryj bezą oraz startym ciastem (tym z zamrażalnika).
Piecz ok. 1 h w 180 st. C.
Dopisek z 01.11.2013: Robiłam również wersję z wiśniami z kompotu, 3 klinkami sera po 300 g, budyniem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Wyszedł jak najbardziej ok, choć łasuchom polecam dodać więcej cukru do ciasta.
O tym jaki sprzęt najlepiej użyć by beza wyszła idealnie przeczytasz tutaj:
[…] wersji śliwki miały być zapiekane w masie serowej, tak jak brzoskwinie w prezentowanym niedawno kruszańcu z serem i brzoskwiniami. Marzyły mi się tak pyszne pieczone śliwki jak te z owsianki z budyniem i pieczonymi śliwkami. […]
wygląda bardzo smacznie, pycha:)
A smakuje nawet lepiej niż wygląda 🙂