Podsumowanie akcji „Dzień polskiej żywności”

Kochani Uczestnicy i Obserwatorzy akcji „Dzień polskiej żywności”!

Bardzo dziękuję za wspólną inicjatywę przeprowadzoną na durszlak.pl. Wspaniale, że wykorzystujecie polskie produkty w Waszej kuchni!

Zgromadziliśmy aż 76 przepisów w których znalazł się polski akcent. Linki do wszystkich Waszych propozycji wylistowałam poniżej. Są wśród nich polskie klasyki – kluski leniwe, knedle czy pierogi (ale narobiliście mi ochoty, szczególnie na te śliwkowe!). Nie zabrakło też słodkości – serników w wielu ciekawych wydaniach, owocowych ciast czy słodkich przetworów. Jest też trochę kuchni fusion – kashi, risotto, quesadilla. Sami spójrzcie!

6 komentarzy

  1. Bardzo fajna akcja. Oby więcej takich! Przepisy super, szare kluski z kapustą przypomniały mi dzieciństwo i przecieraki mojej mamy. Pozdrawiam wszystkich.

  2. […] Blogerzy kulinarni, uczestnicy specjalnej akcji zorganizowanej w ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności, udowodnili jak kreatywnie można podchodzić do polskich produktów. Wśród specjalnych propozycji na ten dzień znalazły się m.in. Pęczakotto, Knedle ze śliwkami, Wykwintne kopytka z kurczakiem i kurkami, czy Pierogi z soczewicą. Wszystkie smakowite propozycje można znaleźć pod adresem http://wkrainiesmaku.pl/14533/podsumowanie-akcji-dzien-polskiej-zywnosci/. […]

  3. […] Natomiast o tym jakim bogactwem jest szeroka dostępność produktów spożywczych (dokładniej – wyrobów rodzimych producentów) ma przypominać z kolei Dzień polskiej żywności przypadający 25 sierpnia. Święto to „powołali do życia” organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. W ten sposób chcieli oni podkreślić jak ciekawą ofertę doskonałych produktów spożywczych proponują polscy producenci. – Stwierdzenie, że polski konsument ma do dyspozycji ogromny wybór produktów spożywczych różnego typu to truizm, ale na co dzień o tym zapominamy i wybieramy wciąż te same produkty. My chcemy zachęcić do poszukiwań nowych smaków, odkrywania ciekawych wyrobów polskich firm i korzystania z tego, co daje nam natura – mówi Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Różnorodność polskich wyrobów spożywczych wysokiej jakości doskonale obrazuje zestawienie artykułów nagrodzonych certyfikatami „Doceń polskie”, przyznawanymi w ramach programu o tej samej nazwie. W ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności blogerzy kulinarni przygotowali szereg inspirujących propozycji na dania składające się tylko z polskich produktów. Podsumowanie akcji dostępne jest na blogu W Krainie Smaku. […]

  4. […] Blogerzy kulinarni, uczestnicy specjalnej akcji zorganizowanej w ubiegłym roku, w ramach Dnia polskiej żywności, udowodnili jak kreatywnie można podchodzić do polskich produktów. Wśród specjalnych propozycji na ten dzień znalazły się m.in. Pęczakotto, Knedle ze śliwkami, Wykwintne kopytka z kurczakiem i kurkami, czy Pierogi z soczewicą. Wszystkie smakowite propozycje można znaleźć pod adresem http://wkrainiesmaku.pl/14533/podsumowanie-akcji-dzien-polskiej-zywnosci. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>