Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i rokpolem

Prosta zapiekanka przyrządzona w sobotę u rodziców i spałaszowana przez całą (!) rodzinę!

  • 4 duże ziemniaki typu A
  • 250 g filetu z łososia
  • 1/2 kalafiora
  • 200 g mrożonego groszku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 opakowanie prażonej cebulki
  • 200 g sera rokpol
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Łososia upiecz w 180 st.C (ok. 20 minut). Kalafior i groszek ugotuj w mikrofali w specjalnym woreczku do gotowania w mikrofali (tak jak ja to zrobiłam) albo tradycyjnie ugotuj al dente. Na dno naczynia żaroodpornego ułóż połowę pokrojonych na talarki ziemniaków i po połowie reszty warzyw. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.  Dodaj kawałki łososia, połowę startego sera i resztę warzyw. Przykryj pozostałymi ziemniakami o posyp pozostałym serem. Zapiekaj w 180 st. C ok. 30-40 minut.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*