Krem ziemniaczano-kalafiorowy

Szybciutka zupa, którą przygotowałam dla moich przyjaciółek na kolację, razem z pizzerinkami z kapustą i pieczarkami. Bardzo delikatny, smakowo prosty krem, który chyba z powodu owej prostoty nie może nie smakować.

Krem ziemniaczano-kalafiorowy
Krem ziemniaczano-kalafiorowy.
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/2 kalafiora
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 2 dość spore ziemniaki
  • 3/4 szklanki mleka
  • lubczyk suszony
  • czosnek granulowany
  • sól i biały pieprz
  • groszek ptysiowy do podania

Drobno posiekaj cebulę. Podsmaż na oleju, w rondlu. Dodaj pokrojonego na kawałki kalafiora oraz ziemniaki. Zalej bulionem drobiowym. Gotuj do miękkości warzyw. Dodaj mleko, dopraw do smaku lubczykiem, czosnkiem, solą i pieprzem. Bardzo dokładnie zmiksuj blenderem. Podawaj np. z groszkiem ptysiowym.

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*