Test wiedzy BlogerChefa inspirowany asortymentem marki Fit&Easy

Zapraszam do rozwiązania V-tego w tej edycji testu wiedzy! Uczestnicy zmierzyli się z nim podczas półfinału w Hotelu Zamku Lubliniec****.

1. Jak nazywa się cykoria o zwartej główce z czerwono–fioletowych liśćmi, która znajduje się w każdej mieszance sałat Fit&Easy?

a)      frisee
b)      radicchio
c)      escarole
d)      zuckerhut

Odpowiedź b.

2. By zwiększyć przyswajalność żelaza niehemowego, czyli tego obecnego w warzywach (np. szpinaku) należy łączyć go ze składnikami bogatymi w:

a)      witaminę A
b)      witaminę B
c)      witaminę C
d)      witaminę D

Odpowiedź c.

3. Blanszowanie to:

a)      zanurzenie produktu na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie przeniesienie go do zimnej wody
b)      gotowanie w niskiej temperaturze
c)      krótkie obsmażenie na niewielkiej ilości tłuszczu
d)      smarowanie blaszki do pieczenia tłuszczem, celem uniknięcia przywarcia ciasta do ścianek formy

Odpowiedź  a.

4. Do substancji błonnikowych, zawartych w warzywach nie należą:

a)      pektyny
b)      kolagen
c)      celuloza
d)      lignina

Odpowiedź b.

5. Ile z pięciu zalecanych porcji warzyw i owoców powinny stanowić warzywa?

a)      1
b)      2
c)      3
d)      4

Odpowiedź c.

6. Najlepszym źródłem cennego likopenu, czyli przeciwutleniacza, który chroni nasz organizm przed nowotworami i tzw. złym cholesterolem są:

a)      marchewki
b)      pomidory
c)      truskawki
d)      pomarańcze

Odpowiedź b.

7. Zielone warzywa liściaste, takie jak sałatę czy szpinak, zaleca się kupować wyłącznie ze sprawdzonych źródeł ponieważ warzywa te łatwo akumulują niebezpieczne substancje pochodzące z nawozów sztucznych. O jakich substancjach mowa?

a)      azotanach
b)      fosforanach
c)      pestycydach
d)      fitoncydach

Odpowiedź a.

8. Warzywa gotowane, mają w porównaniu ze świeżymi:

a)      wyższy indeks glikemiczny
b)      niższy indeks glikemiczny
c)      taki sam indeks glikemiczny
d)      niektóre mają wyższy, niektóre niższy indeks glikemiczny

Odpowiedź a.

9. Sałacianka to:

a)      regionalna zupa
b)      sałatka z sałaty
c)      rodzaj koktajlu na bazie sałaty
d)      napar z sałaty

Odpowiedź a.

10. Little gem to:

a)      bardzo krótki mecz w tenisa
b)      rodzaj pysznej sałaty
c)      francuska zupa oparta na podrobach
d)      zabieg agrotechniczny poprawiający strukturę gleby w uprawie warzyw

Odpowiedź b.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>