Latem pokazywałam bardzo owocowy deser z super lodami Carte d’Or Chocolate Brownie. Dziś te same lody przedstawiam w zimowo-świątecznej odsłonie. Z ciepłymi wiśniami połączonymi z korzennymi przyprawami oraz wiśniówką. Zestaw kapitalny, który gorąco polecam za chłodne dni. Lody wszak zawsze smakują, nie tylko w lipcu i sierpniu.
Teraz możemy nawet kupić Carte d’Or Chocolate Brownie w świątecznym opakowaniu.
Carte d’Or, marka deserów lodowych od lat słynąca z głębokich i zmysłowych smaków, wysokiej jakości składników i zaskakujących połączeń smakowych.
Carte d’Or Chocolate Brownie to przepyszne czekoladowe lody z kawałkami ciastka brownie, polane czekoladowym sosem. Deser ułożony jest w opakowaniu w postaci sześciu gotowych do nałożenia rozetek. Dzięki temu w zaledwie kilka sekund możemy cieszyć się w domu ekskluzywnym deserem rodem z najwspanialszych kawiarni – doskonałej jakości i pięknie podanym. Pojemność: 900 ml. Sugerowana cena detaliczna: 18,49 zł.
Poniżej zaprezentowany deser jest idealny podawany samodzielnie, ale może stać się także dodatkiem do naleśników lub gofrów.
-
1 słoik wydrylowanych wiśni w kompocie*
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- mieszanka przypraw korzennych z przepisu na domową przyprawę korzenną (wersja 1) – do smaku
- wiśniówka – do smaku (opcjonalnie)
- lody Carte d’Or Chocolate Brownie
* doskonałe będą również wiśnie mrożone – trzeba tylko dodać do nich trochę wody i cukru. Wiśnie można też zastąpić śliwkami mrożonymi lub z kompotu. Do korzennych przypraw będą też pasować świeże gruszki. Uwaga!
Umieść wiśnie w rondlu, odlewając ok. 1/2 szklanki płynu. Do płynu dodaj mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Przelej do rondla i całość zagotuj. Gotuj 1-2 minuty (mieszając co jakiś czas) by pozbyć się smaku surowej mąki. Następnie dodaj wiśniówkę.
Gotowe wiśnie wyłóż do pucharów. Dodaj rozetki lodów Carte d’Or Chocolate Brownie i od razu podawaj. Możesz udekorować deser liśćmi mięty lub melisy.