Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński, czyli smaczna klasyczna zupa z buraczkami i białą fasolką. W wersji ekspresowej zupy można użyć fasolki z puszki, jednak gorąco polecam tę gotowaną tradycyjnie. Najlepiej przygotować ją 1-2 dni wcześniej. Proponuję namoczyć ją przez noc, rano zmienić wodę i jeszcze przed wyjściem do pracy ugotować do miękkości. Po powrocie można wtedy błyskawicznie stworzyć zupę. I zjeść ją od razu, lub na drugi dzień, gdy smaki dobrze się połączą. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by do dania dodać jeszcze mięsko, np. udka lub piersi z kurczaka.

Barszczyk zaserwowałam Rodzicom i Babci, którzy odwiedzili nas z okazji Dnia Babci i Dziadka. Znikał tak szybko, że jedyną szansą na jego utrwalenie było zrobienie zdjęcia porcji Taty, znad talerza ;)

Barszcz ukraiński

Składniki:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 garści mrożonej włoszczyzny w słupkach (200 g)
  • 2 duże ziemniaki (250 g)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • suszony majeranek do smaku
  • 6 małych buraczków (600 g) – wcześniej ugotowanych lub buraczków mrożonych
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g suchej fasolki drobnej, którą należy wcześniej ugotować
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • opcjonalnie śmietanka 12% do zabielenia

Sposób przygotowania:

  1. W dużym rondlu rozgrzej olej, po czym dodaj włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smaż, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zaczną lekko brązowieć przy brzegach. Dzięki temu zupa będzie bardziej aromatyczna.
  2. Warzywa zalej bulionem drobiowym. Duś całość do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
  3. Dodaj starte buraczki, białą fasolkę oraz opcjonalnie przecier pomidorowy. Jeśli pragniesz by zupa była bardziej buraczkowa wmieszaj mniej przecieru. Jeśli pragniesz wyczuwać wyraźną nutę pomidorową dodaj przecieru nieco więcej. Dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem.
  4. W tej postaci możesz już zupę podawać. Jeśli jesteś zwolennikiem gęstszych zup, możesz ją zagęścić poprzez dodanie 1 łyżki mąki pszennej wymieszanej z ok. 100 ml zimnej wody.
  5. Możesz również zupę zabielić śmietanką, najlepiej na talerzu, w ilości zależnej od indywidualnych upodobań.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>