Kotleciki z kaszy jęczmiennej, szpinaku i fety

Kotleciki, których pomysłodawczynią jest Lucy i która bacznie nadzorowała ich powstawanie. Z Alicją oczywiście 🙂 Zawierają niewiele prostych składników, których efekt połączenia wychodzi wybitnie dobrze 🙂 Lucy swoją wersję przygotowała z serem bałkańskim, u mnie użyłyśmy fetę. Oba sery jak najbardziej się sprawdziły.

Kotleciki z kaszy jęczmiennej, szpinaku i fety

  • 1 woreczek kaszy jęczmiennej
  • 1 opakowanie szpinaku baby (250 g)
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 opakowania sera typu feta (można dać więcej)
  • 2 jajka
  • bułka tarta do obtoczenia kotlecików
  • olej do smażenia

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i dokładnie odsącz. Szpinak obierz z ogonków i ugotuj we wrzątku, 3-5 minut. Odciśnij nadmiar wody i drobno posiekaj. Połącz z kaszą. Cebulę drobno posiekaj i dodaj do kaszy i szpinaku. Wmieszaj rozkruszoną fetę oraz jajka. Dobrze połącz wszystkie składniki. Z otrzymanej masy formuj kotleciki, obtaczając je w bułce tartej. Następnie usmaż z obu stron na złoty kolor. Kotleciki możesz podać z ulubioną surówką (np. z marchewki, buraczków, modrej kapusty) i sosem, np. czosnkowym lub pomidorowym.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*