Babka czekoladowo-pomarańczowa z dynią

Do skonstruowania przepisu posłużyła mi moja receptura na ciasto czekoladowe z cukniąmarchewkowe cupcakes, które piekłam jakiś czas temu z Natalią M. Podobne ciasto znalazłam też na niezawodnym portalu MyRecipes i blogu Bei, a wersje nieczekoladowe na blogu Kulinary Luna oraz Pure Enjoyment i stronie pumpkin.pl.

  • 1,5 szkl. mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl. cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. (300 g) grubo startej dyni
  • 2-3 łyżeczki olejku pomarańczowego
  • 100 g czekolady mlecznej

Zetrzyj dynię. Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem i kakao. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej i aromat pomarańczowy. Wmieszaj suche składniki, dynię oraz pokrojoną na kawałki czekoladę. Piecz ok. 45-60 min w średnio gorącym piekarniku.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*