Do skonstruowania przepisu posłużyła mi moja receptura na ciasto czekoladowe z cuknią i marchewkowe cupcakes, które piekłam jakiś czas temu z Natalią M. Podobne ciasto znalazłam też na niezawodnym portalu MyRecipes i blogu Bei, a wersje nieczekoladowe na blogu Kulinary Luna oraz Pure Enjoyment i stronie pumpkin.pl.
- 1,5 szkl. mąki
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju
- 2 szkl. (300 g) grubo startej dyni
- 2-3 łyżeczki olejku pomarańczowego
- 100 g czekolady mlecznej
Zetrzyj dynię. Wymieszaj mąkę z solą, proszkiem i kakao. Jajka ubij z cukrem. Dodaj olej i aromat pomarańczowy. Wmieszaj suche składniki, dynię oraz pokrojoną na kawałki czekoladę. Piecz ok. 45-60 min w średnio gorącym piekarniku.