W tym roku niewiele, ale coś tam zrobiliśmy na święta. A dokładniej dwa ciasta na wynos. Marek sernik w stylu nowojorskim, a ja eksperymentalną szarlotkę, zainspirowaną wyjściem do nowootwartej kawiarenki koleżanki Pauliny. Wiola natomiast przygotowała dla nas super niespodziankę – wielkanocne koszyczki z migdałów w słupkach i czekolady. To rewelacyjny pomysł, który koniecznie musiałam utrwalić na zdjęciu 🙂
- 100 g czekolady
- 100 g słupków migdałowych
- m&m
Sernik Marusia na Wielkanoc 2016
- 2 opakowania ciastek Oreo
- 75 g masła
- 1 kg zmielonego sera twarogowego 18%
- 1/2 szklanki cukru
- 80 ml Amaretto
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ciasteczka drobno zmiksuj. Dodaj roztopione masło i wyłóż tak powstałą masę na blaszkę. Dokładnie dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia.
Wszystkie pozostałe składniki umieść w malakserze i wymieszaj. Przełóż na czekoladowy spód. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, a na dno wstaw miskę z wodą. Włóż ciasto na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 75 minut. Studź sernik w otwartym piekarniku. Podawaj na następny dzień.
Szarlotka z cukinią
- kruche ciasto z wódką z tego przepisu (3/4 tej porcji)
- 1 średnia cukinia
- 2 szklanki soku jabłkowego
- 1/2 słoika jabłek prażonych z cynamonem
- 1 budyń waniliowy
Cukinię pokrój w kostkę. Podduś do miękkości z sokiem jabłkowym. Dodaj jabłka, a następni budyń rozprowadzony w ok. 1/2 szklanki wody. Odstaw do przestudzenia.
Blaszkę do pieczenia wyłóż ciastem kruchym, wcześniej rozwałkowanym. Rozłóż nadzienie, umieść drugą część ciasta, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut.
A oto dzieło Mamy M. Z przepisu Siostry Anastazji 🙂