Nasza Wielkanoc 2016

W tym roku niewiele, ale coś tam zrobiliśmy na święta. A dokładniej dwa ciasta na wynos. Marek sernik w stylu nowojorskim, a ja eksperymentalną szarlotkę, zainspirowaną wyjściem do nowootwartej kawiarenki koleżanki Pauliny. Wiola natomiast przygotowała dla nas super niespodziankę – wielkanocne koszyczki z migdałów w słupkach i czekolady. To rewelacyjny pomysł, który koniecznie musiałam utrwalić na zdjęciu 🙂

Wielkanocne koszyczki z migdałów i czekolady_20160327_093352-a-1024

  • 100 g czekolady
  • 100 g słupków migdałowych
  • m&m

Sernik Marusia na Wielkanoc 2016

Sernik, szarlotka i Alunia_20160326_135645-1024

  • 2 opakowania ciastek Oreo
  • 75 g masła
  • 1 kg zmielonego sera twarogowego 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 80 ml Amaretto
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ciasteczka drobno zmiksuj. Dodaj roztopione masło i wyłóż tak powstałą masę na blaszkę. Dokładnie dociśnij i wstaw do lodówki do stężenia.

Wszystkie pozostałe składniki umieść w malakserze i wymieszaj. Przełóż na czekoladowy spód. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C, a na dno wstaw miskę z wodą. Włóż ciasto na 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120 st. C i piecz jeszcze 75 minut. Studź sernik w otwartym piekarniku. Podawaj na następny dzień.

Szarlotka z cukinią

Sernik, szarlotka i Alunia_20160331_183927-a-1024

  • kruche ciasto z wódką z tego przepisu (3/4 tej porcji)
  • 1 średnia cukinia
  • 2 szklanki soku jabłkowego
  • 1/2 słoika jabłek prażonych z cynamonem
  • 1 budyń waniliowy

Cukinię pokrój w kostkę. Podduś do miękkości z sokiem jabłkowym. Dodaj jabłka, a następni budyń rozprowadzony w ok. 1/2 szklanki wody. Odstaw do przestudzenia.

Blaszkę do pieczenia wyłóż ciastem kruchym, wcześniej rozwałkowanym. Rozłóż nadzienie, umieść drugą część ciasta, ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz ok. 50 minut.

A oto dzieło Mamy M. Z przepisu Siostry Anastazji 🙂

Ciasto-warstwowe-z-przepisu-Siostry-Anastazji_20160331_184004_1024

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*