Mississippi Mud Pie (Tarta znad Missisipi? Błotna tarta znad Missisipi?), czyli amerykański klasyk, do którego upieczenia zainspirowała mnie… wizyta w gabinecie dentystycznym Państwa Jarmuszkiewiczów. Pani Magda przypomniała mi o istnieniu tego smakołyku zachwalając swój niedawny wypiek. Rzeczywiście, jest co wychwalać. Tarta – niebo w gębie! Składa się z kruchego spodu (można zastąpić go spodem z ciasteczek), ciemniej czekoladowej masy, która jak sugeruje nazwa, powinna być „błotnista”, czyli miękka i wilgotna. Dzieło wieńczy bita śmietana. Z pewnością również dobrze komponowałby się dodatek owoców w rodzaju truskawek, malin, jagód, jeżyn.
Kruchy czekoladowy spód:
- 225 g mąki pszennej
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 5 łyżeczek cukru
- 150 g masła
- 2-3 łyżki zimnej wody lub wódki
Masa czekoladowa:
- 175 g masła
- 350 g cukru
- 4 jajka
- 4 łyżki kakao
- 150 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka kawy instant (w oryginale esencja czekoladowa)
- 300 ml śmietanki 30%
Bita śmietana na wierzch:
- 500 ml śmietanki 30%
- cukier puder do smaku
- opcjonalni 2 śmietan-fixy
- starta czekolada
Kruchy spód: Z podanych wyżej składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto, ręcznie lub w malakserze. Wyłóż nim formę do tarty i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20-25 minut. Ciasto można pokryć folią aluminiową i piec 15 minut z obciążeniem (np. z kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą), a następnie 10 minut bez obciążenia (tak było w oryginale).
Masa czekoladowa: Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj rozkłócone jajka oraz kakao. Roztop czekoladę i dodaj do masy, wraz z kawą w proszku. Wymieszaj, po czym dodaj śmietankę. Wylej na podpieczony spód. Piecz 45 minut w 160 st. C.
Wykończenie: Po dokładnym wystygnięciu tarty, ubij śmietankę z cukrem pudrem, na sztywno. Opcjonalnie możesz dodać śmietan-fix. Włóż śmietanę na wierzch tarty. Udekoruj wiórkami czekolady – zetrzyj trochę ciemnej czekolady obieraczką do jarzyn. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj po schłodzeniu.
Świetna!Chętnie wypróbuję przepis;) a zapraszam na kilka moich wersji tarty na słodko;pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/Tarty%20na%20s%C5%82odko