Tarta znad Missisipi / Mississippi Mud Pie

Mississippi Mud Pie (Tarta znad Missisipi? Błotna tarta znad Missisipi?), czyli amerykański klasyk, do którego upieczenia zainspirowała mnie… wizyta w gabinecie dentystycznym Państwa Jarmuszkiewiczów. Pani Magda przypomniała mi o istnieniu tego smakołyku zachwalając swój niedawny wypiek. Rzeczywiście, jest co wychwalać. Tarta – niebo w gębie! Składa się z kruchego spodu (można zastąpić go spodem z ciasteczek), ciemniej czekoladowej masy, która jak sugeruje nazwa, powinna być „błotnista”, czyli miękka i wilgotna. Dzieło wieńczy bita śmietana. Z pewnością również dobrze komponowałby się dodatek owoców w rodzaju truskawek, malin, jagód, jeżyn.

Mississippi Mud Pie - Tarta znad Missisipi

Mississippi Mud Pie - Tarta znad Missisipi

Kruchy czekoladowy spód:

  • 225 g mąki pszennej
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżeczek cukru
  • 150 g masła
  • 2-3 łyżki zimnej wody lub wódki

Masa czekoladowa:

  • 175 g masła
  • 350 g cukru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki kakao
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżeczka kawy instant (w oryginale esencja czekoladowa)
  • 300 ml śmietanki 30%

Bita śmietana na wierzch:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • cukier puder do smaku
  • opcjonalni 2 śmietan-fixy
  • starta czekolada

Kruchy spód: Z podanych wyżej składników na kruchy spód zagnieć gładkie ciasto, ręcznie lub w malakserze. Wyłóż nim formę do tarty i wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 190 st. C na 20-25 minut. Ciasto można pokryć folią aluminiową i piec 15 minut z obciążeniem (np. z kulkami ceramicznymi lub suchą fasolą), a następnie 10 minut bez obciążenia (tak było w oryginale).

Masa czekoladowa: Masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj rozkłócone jajka oraz kakao. Roztop czekoladę i dodaj do masy, wraz z kawą w proszku. Wymieszaj, po czym dodaj śmietankę. Wylej na podpieczony spód. Piecz 45 minut w 160 st. C.

Wykończenie: Po dokładnym wystygnięciu tarty, ubij śmietankę z cukrem pudrem, na sztywno. Opcjonalnie możesz dodać śmietan-fix. Włóż śmietanę na wierzch tarty. Udekoruj wiórkami czekolady – zetrzyj trochę ciemnej czekolady obieraczką do jarzyn. Gotowe ciasto przechowuj w lodówce. Podawaj po schłodzeniu.

Jeden komentarz

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*