Kringel, czyli estoński wieniec cynamonowy

Aromatyczny wieniec drożdżowy z nadzieniem maślano-cynamonowym… to idealna wersja drożdżowego na chłodny zimowy dzień. Świetnie pasuje do niego kubek kakao lub gorąca czekolada… Przygotowałam go z takiego samego ciasta jakie stosuję do jagodzianek.

Estoński kringel to podobny wypiek do szwedzkich bułkeczek cynamonowych, norweskich boller czy fińskiej pulli.

Estońskie kringel_9701-a-1024

Składniki na 2 wieńce:

  • 250 g mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50-100 g cukru
  • 520 g mąki (dałam 420 g jasnej pszennej i 100 g mąki graham)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 80 g masła
  • szczypta soli

Dodatkowo, jako nadzienie:

  • miękkie masło, cynamon

Wymieszaj mleko z drożdżami i cukrem (u mnie w Thermomix 3 min/37°C/obr. 1).

Dodaj mąkę, cukier waniliowy, żółtka, masło i sól, i wyrób ciasto (2 min/Interwał).

Odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 h.

Następnie rozwałkuj ciasto i rozsmaruj na nim masło. Posyp cynamonem i zwiń w rolon. Następnie przetnij rulon wzdłuż. Otrzymasz dwa „sznury” ciasta, które należy przepleść między sobą i zebrać razem. Najlepiej podejrzeć tutaj jak to zrobić.

Kringel piecz ok. 20-25 min w 200 st. C.

7 komentarzy

  1. Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów (posiadamy łącznie bazę 1,5 miliona użytkowników na FB). Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 20 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w „MOJE KONTO” w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>