Kurczak w sosie śmietanowym ze szparagami i groszkiem

Kurczak w sosie śmietanowym to bardzo proste danie, które szybciutko się robi i nigdy się nie nudzi bo można zrobić go na wiele sposobów. Ja najbardziej lubię wersję z serem pleśniowym typu lazur (choć z gorgonzolą też jest super, zobacz na przepis: polędwiczki w sosie z sera gorgonzola) lub koperkiem. Oczywiście można dodać też chrzan (patrz: polędwiczka w sosie chrzanowym). Dzisiejsza wersja zawiera szynkę długodojrzewająca, podobnie jak gulasz mojego M. Dodaje fajnego wyrazistego smaku do łagodnego drobiu.

Kurczak-w-sosie-śmietanowym

  • 4 plastry szynki długodojrzewajacej
  • 1 cebula
  • filet z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 pęczek szparagów
  • 2 garści zielonego groszku (mrożonego)
  • koperek

Na suchej patelni albo na niewielkiej ilości oleju podsmaż szynkę długodojrzewającą porwaną na kawałki. Następnie dodaj posiekaną cebulę, a potem kawałki kurczaka. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym. Gdy mięso ładnie się zezłoci, podlej je wodą i duś do miękkości. 

Wyciągnij kawałki mięsa patelni i przełóż na talerz. Obie mąki rozmieszaj ze śmietaną i dodaj na patelnię. Dokładnie rozmieszaj by powstał gładki sos. Dodaj szparagi pokrojone na kawałki (najpierw tylko łodygi) i chwilę duś. Potem dodaj główki szparagów i zielony groszek. Dalej duś, aż warzywa staną się półtwarde.  Dorzuć świeży koperek, w razie potrzeby jeszcze dopraw do smaku.

Podawaj z ziemniakami, ryżem, makaronem, pyzami drożdżowymi lub kaszą (gryczaną, pęczak) i ulubioną surówką.

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

*

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>