Babki kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ale ze względu na swoją różnorodność nadają się na każdą okazję, niezależnie od świąt czy pór roku. Zobaczcie, jak wiele jest rodzajów babek i z czym można je podawać. Będziecie zaskoczeni!
Babki klasyczne
Najbardziej klasyczne babki – piaskowa i cytrynowa – to must have Wielkanocy i zazwyczaj wtedy są one najczęściej pieczone. Podawane są z lukrem, cukrem pudrem, ale mogą występować także w wersji czekoladowej czy dwukolorowej z dodatkiem kakao. Wśród tych klasycznych babek są także babki bezglutenowe, ale również wyjątkowa babka… gotowana. Jej zaletą oprócz lekkości i puszystości jest to, że nie da się jej przypalić, gdyż gotuje się ją w kąpieli wodnej.
Babki z owocami
Być może jesteście zaskoczeni, że babki mogą być pieczone lub podawane z owocami. Bardzo dobrze odnajdują się one w towarzystwie cytrusów. Taka jest babka grejpfrutowa, babka migdałowo-pomarańczowa czy babka z mango i lukrem z marakui. Ciekawą propozycją nawiązującą do babek jest jogurtowy chlebek z malinami. Maliny są wyjątkowymi owocami, które nie tylko doskonale smakowo łączą się z ciastami, ale także pięknie wyglądają jako ich dekoracja.
Babki drożdżowe
Drożdże to jeden z najwspanialszych wynalazków piekarniczych. Dzięki nim ciasto wyrasta w naturalny sposób i wcale nie musi być bardzo słodkie. A to właśnie dobrze wyrośnięte ciasto bywa zmorą wielu domorosłych cukierników. Odrobina wprawy i dobry przepis na babkę drożdżową gwarantują sukces. A babki drożdżowe także mogą mieć swoje wariacje. Znacie Gugelhupf? To niemiecka tradycyjna babka z Alzacji, wyjątkowo puszysta, delikatna i lekka. Pod kołderką z czekolady smakuje wybornie. Warta uwagi jest też babka wegańska, która jest doskonała nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy pozostają na dietach bezmlecznych.
Odlotowe babki – nietypowe dodatki
Słyszeliście kiedyś o babce Bounty z cudownym, kokosowym nadzieniem lub o babce z chałwą? A to dopiero początek nietypowych dodatków, jakie można zastosować w babkach. Jeśli lubicie wyraźną słodycz z pewnością zainteresuje Was babka z ajerkoniakiem i krówkami. Tak! Krówki w babce! Brzmi wspaniale prawda? Takie ciasto można podać w czasie garden party, zachwycając swoich gości. A jeśli o imprezach mowa, to wpadlibyście na pomysł, aby babkę upiec na… sylwestra? Nie zwykłą, ale szampańską! Babka czekoladowa z dodatkiem szampana to przepis na doskonałą noworoczną słodkość, którą warto podawać z samodzielnie przygotowaną frużeliną.
A dla tych, których już nic nie dziwi jest babka z herbatą. Ten przepisy wydobywa subtelny aromat herbacianych listków i pobudza zmysły. Babka jest lekka, wilgotna i bardzo aromatyczna.
Czas odczarować babki wielkanocne i piec je cały rok, a nie tylko od święta. Możliwości ich podawania są ogromne i pasują do niemal każdej okazji, w zależności od tego, jaki rodzaj babki upieczemy. Jak widzicie babka może być nie tylko z rodzynkami, chociaż taka też jest pyszna, ale nawet z tak nietypowymi dodatkami jak liście herbaty czy chałwa. Kto wie, jakie możliwości są jeszcze przed Wami.
Więcej inspiracji znajdziesz na https://www.mojewypieki.com/kategoria/ciasta/babki. Zapraszamy!