Nie tylko od święta – babki na każdą okazję

Babki kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, ale ze względu na swoją różnorodność nadają się na każdą okazję, niezależnie od świąt czy pór roku. Zobaczcie, jak wiele jest rodzajów babek i z czym można je podawać. Będziecie zaskoczeni!

Babki klasyczne

Najbardziej klasyczne babki – piaskowa i cytrynowa – to must have Wielkanocy i zazwyczaj wtedy są one najczęściej pieczone. Podawane są z lukrem, cukrem pudrem, ale mogą występować także w wersji czekoladowej czy dwukolorowej z dodatkiem kakao. Wśród tych klasycznych babek są także babki bezglutenowe, ale również wyjątkowa babka… gotowana. Jej zaletą oprócz lekkości i puszystości jest to, że nie da się jej przypalić, gdyż gotuje się ją w kąpieli wodnej. 

Babki z owocami

Być może jesteście zaskoczeni, że babki mogą być pieczone lub podawane z owocami. Bardzo dobrze odnajdują się one w towarzystwie cytrusów. Taka jest babka grejpfrutowa, babka migdałowo-pomarańczowa czy babka z mango i lukrem z marakui. Ciekawą propozycją nawiązującą do babek jest jogurtowy chlebek z malinami. Maliny są wyjątkowymi owocami, które nie tylko doskonale smakowo łączą się z ciastami, ale także pięknie wyglądają jako ich dekoracja.

Babki drożdżowe

Drożdże to jeden z najwspanialszych wynalazków piekarniczych. Dzięki nim ciasto wyrasta w naturalny sposób i wcale nie musi być bardzo słodkie. A to właśnie dobrze wyrośnięte ciasto bywa zmorą wielu domorosłych cukierników. Odrobina wprawy i dobry przepis na babkę drożdżową gwarantują sukces. A babki drożdżowe także mogą mieć swoje wariacje. Znacie Gugelhupf? To niemiecka tradycyjna babka z Alzacji, wyjątkowo puszysta, delikatna i lekka. Pod kołderką z czekolady smakuje wybornie. Warta uwagi jest też babka wegańska, która jest doskonała nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy pozostają na dietach bezmlecznych.

Odlotowe babki – nietypowe dodatki

Słyszeliście kiedyś o babce Bounty z cudownym, kokosowym nadzieniem lub o babce z chałwą? A to dopiero początek nietypowych dodatków, jakie można zastosować w babkach. Jeśli lubicie wyraźną słodycz z pewnością zainteresuje Was babka z ajerkoniakiem i krówkami. Tak! Krówki w babce! Brzmi wspaniale prawda? Takie ciasto można podać w czasie garden party, zachwycając swoich gości. A jeśli o imprezach mowa, to wpadlibyście na pomysł, aby babkę upiec na… sylwestra? Nie zwykłą, ale szampańską! Babka czekoladowa z dodatkiem szampana to przepis na doskonałą noworoczną słodkość, którą warto podawać z samodzielnie przygotowaną frużeliną. 

A dla tych, których już nic nie dziwi jest babka z herbatą. Ten przepisy wydobywa subtelny aromat herbacianych listków i pobudza zmysły. Babka jest lekka, wilgotna i bardzo aromatyczna. 

Czas odczarować babki wielkanocne i piec je cały rok, a nie tylko od święta. Możliwości ich podawania są ogromne i pasują do niemal każdej okazji, w zależności od tego, jaki rodzaj babki upieczemy. Jak widzicie babka może być nie tylko z rodzynkami, chociaż taka też jest pyszna, ale nawet z tak nietypowymi dodatkami jak liście herbaty czy chałwa. Kto wie, jakie możliwości są jeszcze przed Wami. 

Więcej inspiracji znajdziesz na https://www.mojewypieki.com/kategoria/ciasta/babki. Zapraszamy!

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*