Makaron z twarogiem i groszkiem

Makaron z serem? Oczywiście. Połączenie znane wszem i wobec, o którym pierwszy raz usłyszałam dawno temu od moich Czarnownic. Ale było to słodkie połączenie, z dodatkiem cukru, konfitury, powideł, itp. Niedawno jednak natknęłam się na blogu Pozytywna Kuchnia na makaron z serem w wersji wytrawnej. Z cebulką i kaparami lub groszkiem. Nie byłam do końca przekonana do tj receptury, ale ze względu na jej prostotę postanowiłam ją przetestować. I zostałam bardzo mile zaskoczona. Danie okazało się naprawdę dobre. Próbowałam zarówno dodatek kaparów, jak i groszku. Opcja druga zdecydowanie bardziej przypadłam mi do gustu.

  • 250 g makaronu (u mnie wstążki Mafaldine corte)
  • 200 g twarogu (u mnie półtłusty z Czarnkowa)
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki kaparów lub 100 g zielonego groszku (u mnie z puszki)
  • 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz

Ugotuj makaron al dente.

Posiekaj i zeszklij cebulę. Dodaj twaróg, dopraw solą i pieprzem. Chwilę podgrzej, ale nie pozwól by ser się stopił. Dodaj ciepły makaron, kapary lub groszek. Wszystko razem wymieszaj i podawaj.

Update z 27 lipca 2016

Czasem dodaję do tego makaronu szynkę wędzoną – smażę ją  razem z cebulką. Twaróg dobrze smakuje połączony z fetą. Jest wtedy bardziej wyraziście, ale nie za słono. 

Podobny zestaw dodatków można także podać z ziemniakami. Wychodzi bardzo zmodyfikowany gzik.

 

 

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*