Makaron z serem? Oczywiście. Połączenie znane wszem i wobec, o którym pierwszy raz usłyszałam dawno temu od moich Czarnownic. Ale było to słodkie połączenie, z dodatkiem cukru, konfitury, powideł, itp. Niedawno jednak natknęłam się na blogu Pozytywna Kuchnia na makaron z serem w wersji wytrawnej. Z cebulką i kaparami lub groszkiem. Nie byłam do końca przekonana do tj receptury, ale ze względu na jej prostotę postanowiłam ją przetestować. I zostałam bardzo mile zaskoczona. Danie okazało się naprawdę dobre. Próbowałam zarówno dodatek kaparów, jak i groszku. Opcja druga zdecydowanie bardziej przypadłam mi do gustu.
- 250 g makaronu (u mnie wstążki Mafaldine corte)
- 200 g twarogu (u mnie półtłusty z Czarnkowa)
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki kaparów lub 100 g zielonego groszku (u mnie z puszki)
- 2 łyżki masła lub oliwy z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
Ugotuj makaron al dente.
Posiekaj i zeszklij cebulę. Dodaj twaróg, dopraw solą i pieprzem. Chwilę podgrzej, ale nie pozwól by ser się stopił. Dodaj ciepły makaron, kapary lub groszek. Wszystko razem wymieszaj i podawaj.
Update z 27 lipca 2016
Czasem dodaję do tego makaronu szynkę wędzoną – smażę ją razem z cebulką. Twaróg dobrze smakuje połączony z fetą. Jest wtedy bardziej wyraziście, ale nie za słono.
Podobny zestaw dodatków można także podać z ziemniakami. Wychodzi bardzo zmodyfikowany gzik.