3 potrawy, które możesz zaserwować w zaskakujący sposób

Bez względu na to, czy wydajesz uroczystą kolację dla rodziny, czy gotujesz dla znajomych, warto zadbać o wszystkie szczegóły. Zarówno wykonanie dań, jak i ich serwis, powinny uradować twoich gości. Jeżeli chcesz pochwalić się swoimi pomysłami na ciekawe podanie różnych smakołyków, musisz jednak pobudzić swoją wyobraźnię i do swoich umiejętności kulinarnych dodać szczyptę szaleństwa.

ikea_3-potrawy-ktore-mozesz-zaserwowac-w-zaskakujacy-sposob

Pieczone lub smażone mięso

Nie wiesz, jak zaskakująco podać mięso, aby nie wyglądało niczym brązowa, nieapetyczna bryła? Wykorzystaj swoje narzędzia kuchenne. Najlepsze restauracje mają w swojej karcie dania, które podawane są na gorących półmiskach czy niewielkich patelniach, z których można łatwo przełożyć potrawę na talerz. Jeżeli nie jesteś mistrzem kompozycji, a zależy ci na estetyce dania, jest to świetny sposób podawania.

Kiedy zapraszasz do siebie więcej gości, nie musisz kupować dla każdego jednej patelni. Postaw na środku jedno większe naczynie, a biesiadnicy będą sami częstować się posiłkiem. Jeśli jesteś pewien swoich kucharskich umiejętności, możesz przygotować indyka lub kurczaka w całości z ciekawym nadzieniem, np. z wątróbki i pietruszki.

Aby wskoczyć na jeszcze wyższy poziom, nadziej mięso na butelkę z piwem, które napełnione będzie mniej więcej do połowy. Pod wpływem temperatury trunek będzie wydobywać się z wnętrza, co pomoże w utworzeniu chrupkiej skórki. Podlewanie mięsa w trakcie pieczenia nada mu ciekawy posmak, a goście będą zachwyceni sposobem serwowania. Pamiętaj jedynie o tym, aby nie stawiać gorących półmisków i patelni na blatach drewnianych, aby nie uszkodzić powierzchni. Do swoich kuchenny wojaży wybierz solidną konstrukcję:

ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/kitchen/24264/.

Ryby i owoce można w całości

Wielu początkujących amatorów gotowania ma problem zarówno z przyrządzaniem ryb, jak i owoców morza. Często też nie wiadomo, jak podać takie dania, aby stanowiły apetyczną kompozycję, a nie tylko zbiór kilku elementów ułożonych na talerzu.

Jeżeli chcesz zająć się rybą, podaj ją w całości z głową, a już właściwie sama w sobie będzie stanowiła doskonale prezentujące się danie. Upiecz ją np. w soli, a danie stanie się soczyste i delikatne. Efektownie będzie wyglądać również samo odkrywanie dania ze skorupy solnej. Sporo amatorów sztuki kuchennej nie robi tego w kuluarach czy na blatach kuchennych, ale przy gościach, którzy zwykle chętnie łapią za młotek.

Ta sama zasada dotyczy owoców morza. Krewetki królewskie, homar czy krab to już spory wyczyn, zwłaszcza dla osób, które nie miały do czynienia z profesjonalnym gotowaniem. Takie dania doskonale wyglądają w naczyniach w stylu śródziemnomorskim, jednak jeżeli wolisz je w nieco bardziej nowoczesnej formie, postaw na czarne, duże, geometryczne talerze o matowym wykończeniu. Całość nabierze współczesnego charakteru.

Desery i kuchnia molekularna

Zwieńczeniem każdej pysznej kolacji jest deser, który także może być zaskakujący. Do kawiarni i restauracji przywędrowała moda m.in. na zabawę ciekłym azotem i kuchnią molekularną, ponieważ daje niespodziewany efekt. Nie tylko lody, ale fantazyjne drinki to tylko niektóre z zastosowań ciekłego azotu. Niech twój blat do kuchni stanie się ekspozycją w twojej kulinarnej galerii.

ikea_3-potrawy-ktore-mozesz-zaserwowac-w-zaskakujacy-sposob2

Jakie mogą być inne przykłady deserów z wykorzystaniem kuchni molekularnej?

  • Ziemia jadalna z użyciem maltodekstryny.
  • Desery za pomocą metody Sous Vide.
  • Chlorek wapnia i alginian sodu do zrobienia kawioru z soków owocowych.
  • Substancje żelujące przy produkcji wszelkiego rodzaju słodkości.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*