Racuszki z dyni z bułką tartą

Placuszki są genialne! Gorąco polecam.

Świetnie smakują m.in. z gołąbkami i sosem pomidorowym (oraz pieczoną cukinią), salsą, sosem pieczarkowym, cheddarem i sałatą z vinagrette, pastą z tuńczyka, itp. dodatkami.

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1 jajko*
  • 1 mała cebulka
  • ok. 4 czubate łyżki bułki tartej + do obtoczenia
  • sól, pieprz
  • przyprawy: np. mała szczypta gałki muszkatołowej + natka pietruszki (jak tutaj), 1/2 małej papryczki chilli + szczypta pieprzu Cayenne

Wymieszaj pureé z dyni, cebulkę, jajko, przyprawy i bułką tartą. Uformuj placuszki, otocz w bułce tartej i smaż na oleju do zrumienienia.

* bez dodatku jajka racuszki też wychodzą – nie rozpadają się

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*