Bardzo szybki deser w postaci czekoladowej bitej śmietany z dodatkiem frużeliny wiśniowej. W mojej opinii połączenie smaków trafione w dziesiątkę. Śmietana nie jest zbyt słodka bo moje homemade wiśnie dodają jej sporo słodczy. Nie jest też mocno czekoladowa, więc miłośnicy czekolady mogą po prostu dodać jej więcej. Np. tyle ile polecam w przepisie na prosty mus czekoladowy.
- 330 ml śmietanki kremówki
- 100 g mlecznej czekolady
- frużelina wiśniowa (maminej roboty)
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj przestudzoną roztopioną wcześniej w kąpieli wodnej czekoladę (stopniowo), cały czas miksując. Wyłóż do szklanek lub kieliszków do martini, warstwowo, na przemian z frużeliną wiśniową.
Inny aparat, nieco inne kolory, ale smak ten sam 🙂
Szybko i prosto, czyli to, co lubię najbardziej.:)
O mój….. Kurcze takie proste a jaki efekt wizualny i na pewno smak 😀