Zainspirowana i poinstruowana przez Karolinę stworzyłam pierwsze w swoim życiu ogórki małosolne. Ich przygotowanie jest naprawdę dziecinnie proste i bardzo szybkie. A efekt oczywiście wspaniały.
Składniki dodawałam „na oko”. Ale dokładny przepis i sposób przygotowania znajduje się np. tutaj. Jest też pokazana wersja z estragonem i przyprawa do kwaszenia ogórków.
- ogórki
- korzeń i liście chrzanu
- koper
- czosnek
- opcjonalnie marchewka
- 1 litr wody
- 1 solidna łyżka soli
Zagotuj wodę z solą.
Ogórki możesz pokroić na połówki/ćwiartki lub odciąć im „ogonki” (wtedy szybciej będą gotowe). Czosnek i korzeń chrzanu pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w słoiku, wraz z koprem i ewentualnie liśćmi chrzanu oraz marchewką. Zalej gorącą (ok. 80-90 st.), ale nie wrzącą solanką. Przykryj wieczkiem, ale nie zakręcaj.
Pierwsze ogórki będą gotowe już po 24h.