Bread pudding, czyli angielska klasyka. U mnie z polskim długodojrzewającym serem Bursztyn, w którym miałam okazję zakochać się dzięki degustacji na Finale BlogerChef’a. Nieskomplikowane śniadaniowe danie pozwalające zagospodarować lekko wyschnięte albo nawet czerstwe pieczywo. Można dodać do niego dowolną wędlinę (drobiową, wieprzową, parmeńską), ser (każdy żółty lub pleśniowy) i warzywa (np. cebulkę, ugotowany groszek, paprykę, itp.). Chlebek fajnie przypieka się z wierzchu i ładnie chrupie. Środek natomiast skrywa roztopiony, aromatyczny, ciągnący się ser i masę jajeczną. Aromatu dodają też przyprawy, które można dowolnie zmieniać. Ja zrobiłam danie w naczyniu żaroodpornym, ale polecam również indywidualne kokilki. I bread pudding w wersji słodkiej. U mnie sprawdził się niegdyś pudding chlebowy z wiśniami i czekoladą.
- 2 kajzerki z makiem
- 4 grube plastry szynki gotowanej
- 1/2 klinka sera Bursztyn (95 g)
- garść natki pietruszki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka przyprawy do potraw z jajek (użyłam Appetity)
- świeżo mielony pieprz
Pokrój kajzerki w dużą kostkę, a szynkę i ser w mniejszą kosteczkę. Połącz (możesz w tym samym naczyniu, w którym będziesz zapiekać), a następnie wymieszaj z posiekaną natką pietruszki. Jajka rozmieszaj z mlekiem i przyprawami. Zalej masą chleb z dodatkami i zapiekaj w 180 st. C. ok 20-25 minut. Myślę, że danie fajnie smakowałoby posypane prażonymi nasionami, ale nie testowałam.
A tu sery Old Poland, prezentowane na Finale BlogerChef’a:
ojej, ale pyszny.
taak, Bursztyn smakował świetnie. ale szczerze, mnie bardziej zaimponował Rubin. Złożony, skomplikowany smak, który w każdym momencie trzymania w ustach zmieniał go, z delikatnego w taki głęboki..
Czerstwe pieczywo w niedzielę to klasyka. Zapamiętaj i przy kolejnych suchych bułkach wykorzystam 🙂
Jeszcze takiego nie jadłam, muszę w końcu spróbować:)
[…] kolacjaDrukujMojej przygody z serami Old Poland ciąg dalszy. W ostatnim poście zaproponowałam pudding chlebowy z Bursztynem i szynką, dziś – polędwiczkę faszerowaną tym pysznym, długodojrzewającym serem. Niby proste […]
Bardzo lubię takie połączenia…:)
[…] Osoby pragnące skosztować pudding chlebowy w wydaniu wytrawnym odsyłam do przepisu: pudding chlebowy z Bursztynem i szynką. […]
[…] Pudding chlebowy z szynką i Bursztynem […]