Babeczki z kremem budyniowo-maślanym

Tak jak obiecałam we wczorajszym wpisie, podzielę się z Wami kilkoma smakami dzieciństwa, które udało mi się sfotografować. Zacznę od kruchych babeczek z kremem budyniowym – specjalności mojej Mamy. Babeczki z kremem budyniowo-maślanym od zawsze pojawiały się na imieninowym stole rodziców i pojawiają do dziś. Mama często robiła (teraz już mniej bo ja wciąż coś nowego wymyślam) również ciasto „pijak” – biszkopt przełożony tym samym kremem, którym wypełnione są babeczki – mocno zakrapianym spirytusem. Wierzch placka pokrywają moczone w wódce herbatniki i słodki lukier. To absolutny hit wszelkich imprez, który uczynił Mamę specjalistką w jego produkcji. Bo wiele osób piekło z jej przepisu, ale nie każdemu wychodziło. Obiecuję, że kiedyś zrobię to ciacho, utrwalę na zdjęciu i Wam pokażę. Mam jeszcze całą gamę innych, sprawdzonych, maminych ciast do upieczenia: karpatkę, wielowarstwowiec (biszkopt-krem-wiśnie w galaretce-polewa czekoladowa), jabłecznik i rogaliki krucho-drożdżowe.

Ze słodkich dań, do sfotografowania mam: makaron z truskawkami (hit z przedszkola), pierogi leniwe, podsmażony makaron z cukrem i opcjonalnie cynamonem, kisiel jagodowy, omlet biszkoptowy Taty i naleśniki z kremowy serkiem i cukrem Babci.

Oczywiście w dzieciństwie nie jadłam tylko słodyczy. Pysznych, wytrawnych dań w domu nie brakowało. Najbardziej pamiętam potrawkę z kurczaka w białym sosie, a do tego marchewkę z groszkiem, sos myśliwski z pyzami, szagówki z kapustą, zupę gulaszową, zupę pomidorową, kotlety mielone, gołąbki, wątróbkę, sałatkę ziemniaczaną i wielowarstwową. Potem doszły jeszcze naleśniki po meksykańsku i faszerowane papryki oraz duszone polędwiczki.

Ale po kolei, zaczynamy od babeczek, które powstały niedawno, na Mamy imieniny.

UWAGA! Kruche korpusy można przechowywać w suchym miejscu kilka miesięcy, a krem zamrozić. Można zamrozić też całe babeczki z owocami.

Ciasto kruche na babeczki:

  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka

Krem budyniowy Mamy:

  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 czubate łyżki mąki (tortowej, wrocławskiej lub krupczatki)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 żółtka
  • 250 g margaryny
  • wódka do smaku (ok. 100 ml)

Dodatkowo:

  • owoce świeże lub z puszki
  • starta czekolada lub posypka do ciast

Babeczki: Wymieszaj ręcznie lub w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę i cukier. Dodaj żółtka i szybko uformuj kulę z ciasta. Wylep ciastem foremki do babeczek. Piecz w 180 st. C. ok. 7-10 min.

Krem budyniowy: Przygotuj budyń. Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z margaryną i wódką.

W korpusach babeczek umieść pokrojone na kawałki owoce. Dodaj krem budyniowy, łyżką lub szprycą cukierniczą. Posyp kolorową posypką lub startą czekoladą.

 

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*