Bardzo lubię ryż do pieczonego kurczaka albo kurczaka przygotowanego w papierze do pieczenia/Papirusie. Niestety, ugotowany na sypko jest mało wyrazisty w smaku i suchy. Dlatego często podaję go w formie risotto. Nie zawsze mam jednak czas by je robić, czasem chcę po prostu wykorzystać ryż z poprzedniego dnia. Wtedy albo podsmażam go z przyprawami i warzywami, albo z sosem. Dziś padło na sos grzybowy, z torebki. Bardzo szybka, aromatyczna i lekka opcja.
- 25 g grzybów leśnych
- 1 torebka ryżu gold parboiled (użyłam ten, marki Halina)
- 1.5 l bulionu grzybowego
- 1 sos „Na Każdy Dzień” grzybowy
- 1/2 puszki kukurydzy
- natka pietruszki
Do podania (u mnie): kurczak w Papirusie, gotowana marchewka, surówki
Grzyby namocz przez noc. Gotuj w tej samej wodzie w której się moczyły, przez ok. 1 godzinę. Pokrój na małe kawałki. Ryż ugotuj w bulionie grzybowym.
Sos grzybowy przygotuj wg przepisu na opakowaniu, ale dodając mniejszą ilość wody – ok. 200 ml. Wmieszaj go do ryżu, wraz z grzybami i odsączoną z zalewy kukurydzą oraz posiekaną natką pietruszki.
Podawaj z mięsem i warzywami w dowolnej formie.