Moja kolejna tegoroczna propozycja na świąteczny wypiek, ale niekoniecznie. Takie zgrabne mini-keksy nadadzą się na wszelką okazję i na „bez okazji”. Prezentują się pięknie, podobnie jak silikonowa foremka w której się piekły (z Lidla). Długo jednak oka nie cieszyły bo szybko znalazły amatorów. Polecam szczególnie miłośnikom migdałów, suszonych owoców i cytrusowych smaków.
I jeszcze jedna uwaga. Mimo, że ciasto jest ubijane jak biszkoptowe, nie jest suche jak biszkopt, m.in. dzięki olejowi i jabłkom, które dodają wilgoci.
Migdałowe ciasto biszkoptowe:
- 2 jabłka
- 100 g migdałów
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (Winiary)
- 1 szczypta soli
- 3 duże jajka
- 1.5 szklanki cukru
- 1 cukier migdałowy
- 3/4 szklanki oleju
- 100 g skórki pomarańczowej
- 100 g mieszanki keksowej
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 1 serek homogenizowany o smaku ciasteczkowym
- cukier puder do smaku
- przyprawa do dań słodkich w młynku
- opcjonalnie dodatkowa garść mieszanki keksowej lub skórki pomarańczowej
Jabłka obierz i pokrój w niewielką kostkę. Migdały drobno zmiel w kubku blendera ręcznego. Przesiej do miski mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i solą. Do garnka wbij jajka i dodaj oba cukry. Ubij na puszystą masę na parze lub najmniejszym możliwym ogniu. Następnie delikatnie wmieszaj olej, mąkę, posiekane migdały i pozostałe składniki – kawałki jabłek, skórkę pomarańczową i mieszankę keksową.
Wyłóż ciasto do dowolnych foremek babeczkowych. Piecz w temperaturze 170°C do tzw. suchego patyczka. Podawaj keksiki z kremem z przyrządzonym przez zmieszanie serków z cukrem pudrem, przyprawą i kandyzowanymi owocami.
pięknie się prezentują 🙂
Dziękuję 🙂
Wyglądają naprawdę niezwykle kusząco. I foremka bardzo fajna.
Super 🙂 fajny pomysł 🙂
http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/