Do upieczenia tego pasztetu zainspirował mnie pasztet jaglany z suszonymi pomidorami Gosi z Trawki Cytrynowej oraz jej przepis na podobny pasztet do książki z daniami antycholesterolowymi, którą obecnie wspólnie tworzymy (więcej na ten temat w tym wpisie). Świetnie sprawdził się do sałatki ze świeżych warzyw, do pieczonego kurczaka i gulaszu drobiowego z suszonymi pomidorami.
- 1 i 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por, biała część
- 2 łyżki oleju
- 150 g ugotowanego i obranego bobu
- 2 łyżeczki Ziarenek Smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ziołowa i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- 50 g słonecznika
- 2 jajka
Kaszę opłucz i ugotuj w wodzie w proporcji 2:1. Gotuj do miękkości przez 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Marchewki i pietruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Por pokrój w paski.
Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj por i duś ok. 5 minut. Następnie dodaj marchewkę i pietruszkę. Dopraw do smaku i duś całość przez ok. 10 minut.
Połącz warzywa z kaszą jaglaną, uprażonym na suchej patelni słonecznikiem oraz jajkami. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 45-50 minut w 170°C. Po przestygnięciu wstaw na noc do lodówki.
[…] zasmakował, więc na pewno włączymy go do naszego menu. Wam też polecamy. Serwowaliśmy go z pasztetem z kaszy jaglanej, z kaszą jęczmienną i kaszą gryczaną. Wersja 1 i 3 pasowała nam najbardziej. Jako warzywne […]