Dziś dwa przepisy na pyszne kremy z cukinii. Pierwszy to po prostu zmiksowana cukinia z klasycznymi rosołowymi warzywami. Wersję drugą (ze zdjęcia) wzbogaciłam w soczewicę.
- 2 ziemniaki
- 1 por
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- natka selera i pietruszki
- 1 duża cukinia
Ziemniaki, por oraz marchewki obierz i dowolnie pokrój. Lekko skarmelizuj na oleju. Następnie zalej całość bulionem i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodaj posiekaną natkę selera i pietruszki oraz pokojoną w półplasterki cukinię. Zmiksuj warzywa blenderem na gładki krem. Przed podaniem możesz posypać grzankami i udekorować płatkami chili.
Krem z cukinii i soczewicy
- 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki bulionu drobiowego Winiary
- 1 duża cukinia
- papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy po ok. 1/3 łyżeczki
Ugotuj soczewicę w wodzie i bulionie do miękkości (ok. 10 minut). Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy zmięknie, zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku i podawaj.