Krem z cukinii i soczewicy

Dziś dwa przepisy na pyszne kremy z cukinii. Pierwszy to po prostu zmiksowana cukinia z klasycznymi rosołowymi warzywami. Wersję drugą (ze zdjęcia) wzbogaciłam w soczewicę.

Krem z soczewicy i cukinii

  • 2 ziemniaki
  • 1 por
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • natka selera i pietruszki
  • 1 duża cukinia

Ziemniaki, por oraz marchewki obierz i dowolnie pokrój. Lekko skarmelizuj na oleju. Następnie zalej całość bulionem i gotuj na niewielkim ogniu do miękkości warzyw. W połowie gotowania dodaj posiekaną natkę selera i pietruszki oraz pokojoną w półplasterki cukinię. Zmiksuj warzywa blenderem na gładki krem. Przed podaniem możesz posypać grzankami i udekorować płatkami chili.

Krem z cukinii i soczewicy

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki bulionu drobiowego Winiary
  • 1 duża cukinia
  • papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy po ok. 1/3 łyżeczki

Ugotuj soczewicę w wodzie i bulionie do miękkości (ok. 10 minut). Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię. Gdy zmięknie, zmiksuj całość na gładki krem. Dopraw do smaku i podawaj.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*